Zapiekanka z ziemniakami. Smaczny obiad nie tylko dla wegetarian

Zapiekanka z ziemniakami to świetne rozwiązanie, gdy potrzebujesz pomysłu na wegetariański, smaczny i szybki obiad. Koniecznie musisz poznać przepis na klasyczną zapiekankę z ziemniakami, która nie dość że jest wyjątkowa pyszna i pożywna, to dodatkowo bardzo łatwo ją przygotować. Wystarczy dosłownie kilka składników, by wyczarować smaczny obiad.

Zapiekanka z ziemniakami – ziemniaki to nie jedyny składnik 

Zapiekanka z ziemniakami nie należy może do najbardziej wykwintnych dań, niemniej jednak jeśli szukamy pomysłu na szybki i sycący obiad dla całej rodziny to spisuje się ona idealnie. Oto lista niezbędnych składników:

  • 60 dag surowych ziemniaków,
  • ząbek czosnku,
  • szklanka mleka,
  • opakowanie FIX: zapiekanka makaronowa z szynką,
  • 50 g twardego sera (np. gouda).

Jak przygotować zapiekankę z ziemniakami krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Obieramy ziemniaki, kroimy je w cienkie plastry, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Foremkę do pieczenia natłuszczamy, albo wykładamy pergaminem.
  5. Produkt typu "fix" mieszamy z mlekiem, czosnkiem i ziemniakami, a następnie przekładamy ziemniaki do foremki i posypujemy je startym serem i polewamy mieszanką.
  6. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do piekarnika.
  7. Po pół godziny zdejmujemy folię z naczynia i pieczemy dalej przez 10 – 15 minut do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie, a wierzch potrawy się zarumieni.
  8. Podajemy gorącą. 
Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą – sprawdź czego potrzebujesz i jak ją przygotować

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to kolejna odsłona klasycznej zapiekanki ziemniaczanej. Idealny pomysł na obiad dla osób, które nie mają czasu codziennie gotować, ponieważ taką zapiekankę można swobodnie przechować na następny dzień i odgrzać w piekarniku czy mikrofali, a mimo to jej smak pozostanie wspaniały. Oto receptura.

Składniki: 1,2 kg ziemniaków, 10 dag sera żółtego, 30 dag tradycyjnej kiełbasy, 3 cebule średniej wielkości, 2 jajka, świeże zioła np. bazylia czy oregano, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu,1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków, szklanka śmietany 30%.

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę siekamy w piórka, a ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, a następnie wrzucamy cebulę, którą smażymy na średnim palniku aż się zeszkli.
  3. Do gotowej cebuli dodajemy kiełbasę i smażymy je razem przez około 5 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  4. Następnym krokiem jest dodanie na patelnię ziemniaków.  Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 – 7 minut co chwilę mieszając.
  5. W miseczce mieszamy śmietanę z jajkami, solą, szczyptą pieprzu i przyprawą do ziemniaków – całość należy wymieszać.
  6. Piekarnik rozgrzewamy w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
  7. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ją mieszanką na bazie jajek i śmietany. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy zapiekankę przez 35 minut. Po upływie tego czasu wierzch posypujemy startym serem i pieczemy dalej przez kolejne 10 -15 minut ale bez przykrycia. 

Zapiekanka z kurczaka i ziemniaków. Szybki obiad dla całej rodziny

Zapiekanka z kurczaka i ziemniaków – potrzebne składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 40 dag piersi z kurczaka,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • "Fix" świderki z kurczakiem w sosie serowym,
  • duża czerwona cebula,
  • szklanka śmietany 18%,
  • 80 ml oleju,
  • 10 dag żółtego sera.

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją w garnku.
  2. Dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę i chwilę smażymy, a następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry. Całość smażymy, od czasu do czasu mieszając tak, aby ziemniaki delikatnie się rozkleiły.
  3. Śmietanę mieszamy z "fixem" i dodajemy ją do zawartości w garnku pamiętając, aby całość razem zagotować.
  4. Następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę posypujemy z wierzchu serem, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię z zapiekanki, aby ser mógł się zapiec. Po wyjęciu gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki i gotowe.

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Przepis i kaloryczność

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, kolację czy nawet na wystawne przyjęcie. Danie, które bardzo łatwo i szybko się przygotowuje, a dodatkowo nie ma w nim trudnych do zdobycia składników. Niestety to pożywne danie nie należy do niskokalorycznych - niewielka porcja dostarcza aż 294 kcal.

Składniki na chłopską zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą: 50 dag średnich ziemniaków, pół szklanki śmietany 12%, 25 dag kiełbasy, jajko, cebula, 15 dag mozzarelli, 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w plasterki, po czym gotujemy al'dente w osolonej wcześniej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, by uzyskała złoty kolor. Gdy będzie już gotowa przekładamy ją do miski.
  3. Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy ją na patelni po cebuli, tak aby się zarumieniła.
  4. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i rozkładamy w nim ziemniaki, a następnie kolejno kiełbasę i cebulę. Na górę zapiekanki wykładamy resztę ziemniaków.
  5. Ze śmietany, sera i jajka przygotowujemy sos, który doprawiamy do smaku i mieszamy, a następnie polewamy nim zapiekankę.
  6. Danie pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35 minut.

Warzywny posiłek? Poznaj przepis na zapiekankę z cukinią i ziemniakami

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami to pyszne, warzywne danie, który może być głównym daniem obiadowym, ale też może być podany jako dodatek do obiadu, który urozmaici nasz posiłek. Wystarczy kilka składników by je przygotować.

Składniki: 4 jajka rozmiar M, kilogram ziemniaków, 15 dag żółtego sera (np. gouda lub edam), 2 duże cukinie, 300 g śmietanki kremowej 30%, pieprz ziołowy i sól do smaku.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy je w talarki.
  • Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
  • Następnie w naczyniu do pieczenia układamy kolejno warstwę ziemniaków, doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie warstwę cukinii (ponownie doprawiamy) i tak aż do momentu zużycia wszystkich składników.
  • W miseczce ubijamy jajka ze śmietaną i doprawiamy je solą oraz pieprzem ziołowym do smaku – takim sosem zalewamy warzywa w naczyniu do pieczenia.
  • Na wierzch zapiekanki sypiemy starty ser i pieczemy potrawę w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 30 – 40 minut.

Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem: comfort food na chłodne dni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.