Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem: comfort food na chłodne dni

Zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami to potrawa wprost stworzona na jesienne i zimowe posiłki. Receptur na to proste i sycące danie jest wiele. Tylko od nas zależy, czy w naszej kuchni zagości zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami, czy może z innymi ulubionymi składnikami. Dzięki prostej bazie możemy modyfikować przepisy zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Dowiedz się jak banalnie prosta jest zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami. Przedstawiamy przepisy krok po kroku.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to potrawa, która zaspokoi apetyt całej rodziny. Jest to dość popularne danie w wielu krajach na całym świecie, jednak jak łatwo się domyślić, jest ono przygotowywane na rozmaite sposoby. Do wykonania zapiekanki możemy użyć mięsa mielonego lub kurczaka pokrojonego w kostkę. Z kolei część ziemniaczana może być warstwą zapieczonego purée lub cienko pokrojonymi plastrami ułożonymi na sobie. Możliwości jest wiele i zapiekanki mogą różnić się od siebie diametralnie. Tylko od nas zależy jaką konfigurację wybierzemy.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami ma niepowtarzalny smak i aromat. Dodatek pieczarek sprawia, że danie smakuje wyjątkowo. Jeśli mamy dostęp do świeżych leśnych grzybów lub takich w wersji suszonej, zachęcamy do dodania ich do zapiekanki. Podczas pieczenia w domu zagości cudowny zapach.

Składniki:

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 10 ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 gram żółtego sera startego
  • olej roślinny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
  • 200 g śmietany 30%
  • świeży koperek

Wykonanie:

  1. Obieramy ziemniaki. Następnie dokładnie je myjemy i kroimy je na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm.
  2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Jeśli wolimy większe kawałki, doskonale sprawdzą się również pieczarki pokrojone w plasterki.
  3. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno. 
  5. Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojone pieczarki i usmażyć je na złoty kolor. Efekt taki można osiągnąć powstrzymując się od częstego mieszania. 
  6. Kiedy pieczarki się zarumienią, na patelnię należy wrzucić cebulę i czosnek. Zamieszać wszystko, dodać sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz świeżo startą gałkę muszkatołową i dusić przez 10 minut.
  7. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem.
  8. Z przygotowanych plastrów ziemniaków należy ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na niej należy rozłożyć cienką warstwę produktów uduszonych na patelni. Następnie powtarzać kolejne warstwy do wykorzystania wszystkich składników.
  9. Na ułożone warstwy wylać równomiernie śmietankę 30%, posypać drobno siekanym koperkiem i rozsypać tarty ser żółty.
  10. Tak przygotowane naczynie z warzywami włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-50 minut.
Zobacz wideo Sprawdź ten pyszny przepis!

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami może mieć różne odsłony. Warto jest wzbogacić ją o sos pomidorowy. Taka propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które lubią dania aromatyczne i soczyste. Zapiekanka jest prosta w wykonaniu, a przy tym bardzo sycąca. Oto przepis:

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 10 ziemniaków
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram sera żółtego startego
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g masła
  • olej do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, bazylia, gałka muszkatołowa, kmin rzymski

Wykonanie:

  1. Połowę ziemniaków obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 2 mm. Układamy je na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  2. Pozostałe ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  3. Na patelni przesmażamy mięso mielone z dodatkiem posiekanego czosnku, papryki słodkiej i wędzonej.
  4. Do smażonego mięsa dodać mieszankę warzyw na patelnię, sól oraz pieprz i dusić 10 minut.
  5. Kiedy warzywa delikatnie zmiękną, na patelnię wlać puszkę pomidorów, dodać bazylię i dusić wszystko kolejne 10 minut.
  6. Na przygotowane w naczyniu żaroodpornym plastry ziemniaków wyłożyć nadzienie przygotowane na patelni.
  7. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko, śmietanę, masło, gałkę muszkatołową oraz kmin rzymski i zblendować na purée. Aksamitną ziemniaczaną masę wyłożyć na samą górę naczynia żaroodpornego.
  8. Całość posypujemy startym serem żółtym.
  9. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Temperaturę ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy o tym, że każdy piekarnik jest nieco inny dlatego, też musimy sprawdzać indywidualnie czy zapiekanka jest już gotowa. 

Zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami to przysmak zarówno małych jak i dużych smakoszy. Można podawać ją z sałatą, ogórkami kiszonymi lub buraczkami. Możemy być przekonani o tym, że danie zrobi prawdziwą furorę wśród naszej rodziny i przyjaciół podczas wspólnego spotkania.

Zobacz też: A gdyby tak zrobić filet z kurczaka na obiad inaczej? Ten obiad z fileta kurczaka może cię zaskoczyć

Więcej o: