Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to potrawa, która zaspokoi apetyt całej rodziny. Jest to dość popularne danie w wielu krajach na całym świecie, jednak jak łatwo się domyślić, jest ono przygotowywane na rozmaite sposoby. Do wykonania zapiekanki możemy użyć mięsa mielonego lub kurczaka pokrojonego w kostkę. Z kolei część ziemniaczana może być warstwą zapieczonego purée lub cienko pokrojonymi plastrami ułożonymi na sobie. Możliwości jest wiele i zapiekanki mogą różnić się od siebie diametralnie. Tylko od nas zależy jaką konfigurację wybierzemy.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami ma niepowtarzalny smak i aromat. Dodatek pieczarek sprawia, że danie smakuje wyjątkowo. Jeśli mamy dostęp do świeżych leśnych grzybów lub takich w wersji suszonej, zachęcamy do dodania ich do zapiekanki. Podczas pieczenia w domu zagości cudowny zapach.
Składniki:
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 10 ziemniaków
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 200 gram żółtego sera startego
- olej roślinny
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
- 200 g śmietany 30%
- świeży koperek
Wykonanie:
- Obieramy ziemniaki. Następnie dokładnie je myjemy i kroimy je na cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm.
- Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Jeśli wolimy większe kawałki, doskonale sprawdzą się również pieczarki pokrojone w plasterki.
- Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno.
- Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojone pieczarki i usmażyć je na złoty kolor. Efekt taki można osiągnąć powstrzymując się od częstego mieszania.
- Kiedy pieczarki się zarumienią, na patelnię należy wrzucić cebulę i czosnek. Zamieszać wszystko, dodać sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz świeżo startą gałkę muszkatołową i dusić przez 10 minut.
- Naczynie żaroodporne nasmarować olejem.
- Z przygotowanych plastrów ziemniaków należy ułożyć pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na niej należy rozłożyć cienką warstwę produktów uduszonych na patelni. Następnie powtarzać kolejne warstwy do wykorzystania wszystkich składników.
- Na ułożone warstwy wylać równomiernie śmietankę 30%, posypać drobno siekanym koperkiem i rozsypać tarty ser żółty.
- Tak przygotowane naczynie z warzywami włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-50 minut.
Zobacz wideo Sprawdź ten pyszny przepis!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami może mieć różne odsłony. Warto jest wzbogacić ją o sos pomidorowy. Taka propozycja przypadnie do gustu zwłaszcza osobom, które lubią dania aromatyczne i soczyste. Zapiekanka jest prosta w wykonaniu, a przy tym bardzo sycąca. Oto przepis:
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z kurczaka
- 10 ziemniaków
- 1 opakowanie warzyw na patelnię
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 200 gram sera żółtego startego
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g masła
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, bazylia, gałka muszkatołowa, kmin rzymski
Wykonanie:
- Połowę ziemniaków obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 2 mm. Układamy je na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Pozostałe ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Na patelni przesmażamy mięso mielone z dodatkiem posiekanego czosnku, papryki słodkiej i wędzonej.
- Do smażonego mięsa dodać mieszankę warzyw na patelnię, sól oraz pieprz i dusić 10 minut.
- Kiedy warzywa delikatnie zmiękną, na patelnię wlać puszkę pomidorów, dodać bazylię i dusić wszystko kolejne 10 minut.
- Na przygotowane w naczyniu żaroodpornym plastry ziemniaków wyłożyć nadzienie przygotowane na patelni.
- Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko, śmietanę, masło, gałkę muszkatołową oraz kmin rzymski i zblendować na purée. Aksamitną ziemniaczaną masę wyłożyć na samą górę naczynia żaroodpornego.
- Całość posypujemy startym serem żółtym.
- Wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Temperaturę ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Pamiętajmy o tym, że każdy piekarnik jest nieco inny dlatego, też musimy sprawdzać indywidualnie czy zapiekanka jest już gotowa.
Zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami to przysmak zarówno małych jak i dużych smakoszy. Można podawać ją z sałatą, ogórkami kiszonymi lub buraczkami. Możemy być przekonani o tym, że danie zrobi prawdziwą furorę wśród naszej rodziny i przyjaciół podczas wspólnego spotkania.
Zobacz też: A gdyby tak zrobić filet z kurczaka na obiad inaczej? Ten obiad z fileta kurczaka może cię zaskoczyć