A gdyby tak zrobić filet z kurczaka na obiad inaczej? Ten obiad z fileta kurczaka może cię zaskoczyć

Filet z kurczaka, to klasyczny produkt, który często gości na stołach. Spróbuj czegoś nowego i postaw na filet z kurczaka na obiad inaczej. W towarzystwie brokułów smakuje wybornie.

Filet z kurczaka smakuje dorosłym i dzieciom. To ta część drobiu, która jest delikatna, smaczna i miękka. Najprościej ją przygotować, ponieważ odpowiednio doprawiona wymaga tylko obróbki termicznej. Jeśli znudziły ci się klasyczne sznycle z piersi kurczaka, to kurczak z brokułami może wywołać prawdziwą rewolucję w twoim menu. Jest smaczny i delikatny. Poznaj ten szybki i łatwy przepis.

Zobacz wideo

Zrób filet z kurczaka na obiad inaczej. Ten z brokułami jest przepyszny

Kurczak z brokułami wygląda i smakuje wprost idealnie. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • filet z kurczaka 1 szt
  • brokuł 1/2 szt
  • por 1/2 szt
  • ser żółty 3-4 plasterki
  • śmietana 2-3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra mielona 
  • zioła prowansalskie suszone 
  • olej
  • masło

Prosty przepis na obiad z fileta z kurczaka z brokułami. Jak go zrobić?

Piersi z kurczaka pokrój na filety. W każdym z nich natnij "kieszonkę" do której schowasz ugotowane wcześniej al dente w osolonej wodzie różyczki brokuła. Dopraw je czosnkiem, a piersi oprósz solą i pieprzem, natrzyj też czosnkiem i ziołami. Do środka filetów dodaj też posiekanego pora, który doda nieco ostrości. Zeszklij go wcześniej na maśle. Tak przygotowane piersi z kurczaka przesmaż na suchej patelni, aby je "zamknąć". Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej delikatnie przesmarujesz masłem, albo wyłożysz papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kurczaka posyp serem i papryką, wymieszaj ze śmietaną. Powstałą "pierzynką" przykryj mięso. Piecz ok. 20 minut.

Z czym podawać filet z kurczaka z brokułami? Postaw na tradycyjne dodatki

Filet z kurczaka będzie smakował idealnie w towarzystwie klasycznych dodatków. Smak brokułów przełamie surówka z czerwonej kapusty i kasza lub ziemniaki. Możesz podać go również z ryżem. Ważne, aby reszta dodatków nie miała zbyt wyrazistego smaku, ponieważ przyćmi nasze danie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.