Filet z kurczaka smakuje dorosłym i dzieciom. To ta część drobiu, która jest delikatna, smaczna i miękka. Najprościej ją przygotować, ponieważ odpowiednio doprawiona wymaga tylko obróbki termicznej. Jeśli znudziły ci się klasyczne sznycle z piersi kurczaka, to kurczak z brokułami może wywołać prawdziwą rewolucję w twoim menu. Jest smaczny i delikatny. Poznaj ten szybki i łatwy przepis.
Kurczak z brokułami wygląda i smakuje wprost idealnie. Aby go przygotować, potrzebujemy:
Piersi z kurczaka pokrój na filety. W każdym z nich natnij "kieszonkę" do której schowasz ugotowane wcześniej al dente w osolonej wodzie różyczki brokuła. Dopraw je czosnkiem, a piersi oprósz solą i pieprzem, natrzyj też czosnkiem i ziołami. Do środka filetów dodaj też posiekanego pora, który doda nieco ostrości. Zeszklij go wcześniej na maśle. Tak przygotowane piersi z kurczaka przesmaż na suchej patelni, aby je "zamknąć". Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej delikatnie przesmarujesz masłem, albo wyłożysz papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kurczaka posyp serem i papryką, wymieszaj ze śmietaną. Powstałą "pierzynką" przykryj mięso. Piecz ok. 20 minut.
Filet z kurczaka będzie smakował idealnie w towarzystwie klasycznych dodatków. Smak brokułów przełamie surówka z czerwonej kapusty i kasza lub ziemniaki. Możesz podać go również z ryżem. Ważne, aby reszta dodatków nie miała zbyt wyrazistego smaku, ponieważ przyćmi nasze danie. Smacznego!