Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - idealne na obiad i imprezę [WIDEO] I Haps.pl
Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - idealne na obiad i imprezę [WIDEO]
REKLAMA
Haps
Macie ochotę na kurczaka, ale w zwykłej wersji się wam znudził? Tych turbochrupiących udek po prostu grzech nie spróbować! Wiemy, co mówimy. Do dzieła!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - składniki:
6 udek z kurczaka bez kości
400 ml maślanki
10 g soli
8 g czosnku w proszku
5 g wędzonej papryki
Na panierkę:
REKLAMA
400 g mąki
15 g soli
8 g czosnku w proszku
5 g wędzonej papryki
5 g suszonej papryki ostrej
Na majonez:
200 g majonezu
2 ząbki czosnku
limonka
20 g pasty z papryki
sól do smaku
Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - sposób przygotowania:
Udka kurczaka pokrój na połówki. Maślankę wymieszaj z solą, czosnkiem i papryką wędzoną. Do miski z marynatą włóż kurczaka i marynuj około godziny.
W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą majonez z roztartym czosnkiem, sokiem i zestem z limonki oraz z pastą z papryki. Dopraw solą do smaku.
Wyciągnij udka z marynaty i zapanieruj je w mące wymieszanej z solą, czosnkiem i obiema paprykami. Obtoczonego w mące kurczaka smaż w głębokim tłuszczu.
Usmażonego kurczaka odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem majonezowym.