Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - idealne na obiad i imprezę [WIDEO]

Macie ochotę na kurczaka, ale w zwykłej wersji się wam znudził? Tych turbochrupiących udek po prostu grzech nie spróbować! Wiemy, co mówimy. Do dzieła!
Zobacz wideo

Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - składniki:

  • 6 udek z kurczaka bez kości
  • 400 ml maślanki
  • 10 g soli
  • 8 g czosnku w proszku
  • 5 g wędzonej papryki

Na panierkę:

  • 400 g mąki
  • 15 g soli
  • 8 g czosnku w proszku
  • 5 g wędzonej papryki
  • 5 g suszonej papryki ostrej

Na majonez:

  • 200 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • 20 g pasty z papryki
  • sól do smaku

Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem - sposób przygotowania:

  1. Udka kurczaka pokrój na połówki. Maślankę wymieszaj z solą, czosnkiem i papryką wędzoną. Do miski z marynatą włóż kurczaka i marynuj około godziny.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą majonez z roztartym czosnkiem, sokiem i zestem z limonki oraz z pastą z papryki. Dopraw solą do smaku.
  3. Wyciągnij udka z marynaty i zapanieruj je w mące wymieszanej z solą, czosnkiem i obiema paprykami. Obtoczonego w mące kurczaka smaż w głębokim tłuszczu.
  4. Usmażonego kurczaka odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem majonezowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.