Gratin z brokułami - czas na zapiekankę. Sprawdź przepis na dwudniowy obiad

Gratin to propozycja dla miłośników ziemniaka, warstwowa zapiekana przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Planujesz obiad na dwa dni? Sprawdź, dlaczego gratin to idealny pomysł.

 

Ziemniaki gratin - pyszna uczta na dłużej 

Brak pomysłu na obiad oraz chęci do spędzenia dwóch dni w kuchni sprawiają, że decydujemy się na małe zapasy. Obiad, który wystarczy na dwa dni to bardzo wygodne rozwiązanie, co więcej niektóre dania dopiero po powtórnym odgrzaniu uwydatniają swoje wszystkie walory smakowe. Ziemniaki gratin, podobnie jak tradycyjny bigos, zdecydowanie należą do tego zacnego grona. O szczegółach piszemy poniżej.

Zapiekanka z kalarepy i boczkuNa obiad kalarepa, czyli przepis na aromatyczną zapiekankę z boczkiem

Gratin - przepis oraz lista składników 

Krótka lista produktów oraz stosunkowo łatwy przepis sprawia, że gratin należy do ścisłej czołówki najbardziej popularnych dań na bazie ziemniaka. Czas przygotowania wynosi około dwóch godzin, ale  pamiętajmy o tym, że następnego dnia obiad będzie już gotowy. Gratin wystarczy tylko odgrzać. Poniżej lista produktów oraz przepis krok po kroku. 

Gratin - co kupić? 

  • Ziemniaki - 1,5 kg, 
  • śmietanka 30% - ok. 300 ml (można zastąpić mlekiem)
  • żółty ser - 150 g, 
  • masło 1 łyżka,
  • sól, pieprz do smaku,  
  • brokuł - 1 duża sztuka 

Zapiekanka z kurczaka i warzywZapiekanka z kurczakiem na 3 pyszne sposoby. Idealna opcja na chłodny dzień

Ziemniaki gratin z mlekiem, a nietolerancja laktozy 

Warto podkreślić, że wszystkie produkty mleczne w przepisie można zastąpić składnikami bez laktozy. Aktualnie w każdym większym sklepie spożywczym otrzymamy niezbędne zamienniki.

Ziemniaki gratin z brokułami - krok po kroku 

  • Ziemniaki należy obrać i umyć, następnie pokroić w cienkie plastry. 
  • Teraz smarujemy naczynie żaroodporne masłem i na dnie układamy plasterki, następnie oprószamy je solą. 
  • Dokładnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy.  
  • Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni. 
  • Przygotowane ziemniaki zalać śmietanką lub mlekiem i naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. 
  • Ziemniaki należy piec przez godzinę. 
  • Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę, posypujemy ziemniaki tartym serem i ponownie należy je piec jeszcze przez kwadrans. 
  • Zapiekanka przed krojeniem musi ostygnąć przez około pół godziny.  
  • W tym czasie można oczyścić, podzielić i ugotować brokuły, które do smaku polewamy roztopionym masłem. 

Połowę zapiekanki z powodzeniem można przechowywać w lodówce do następnego dnia, ale danie nie powinno stać dłużej niż trzy dni. Gratin idealnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i jako prosty i smaczny lunch do pracy. Gratin warto podać też w przypadku dużej ilości gości. Chociaż jest to raczej jesienno-zimowe danie, z powodzeniem wpasuje się też w letnie spotkanie przy grillu. Karkówka, gratin oraz tzatziki, czy wspomniane wcześniej brokuły to idealne połączenie. 

Zobacz też: Musaka - przepis na grecką wersję lazanii. Zapiekanka według Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczna 

Więcej o: