Brak pomysłu na obiad oraz chęci do spędzenia dwóch dni w kuchni sprawiają, że decydujemy się na małe zapasy. Obiad, który wystarczy na dwa dni to bardzo wygodne rozwiązanie, co więcej niektóre dania dopiero po powtórnym odgrzaniu uwydatniają swoje wszystkie walory smakowe. Ziemniaki gratin, podobnie jak tradycyjny bigos, zdecydowanie należą do tego zacnego grona. O szczegółach piszemy poniżej.
Krótka lista produktów oraz stosunkowo łatwy przepis sprawia, że gratin należy do ścisłej czołówki najbardziej popularnych dań na bazie ziemniaka. Czas przygotowania wynosi około dwóch godzin, ale pamiętajmy o tym, że następnego dnia obiad będzie już gotowy. Gratin wystarczy tylko odgrzać. Poniżej lista produktów oraz przepis krok po kroku.
Gratin - co kupić?
Ziemniaki gratin z mlekiem, a nietolerancja laktozy
Warto podkreślić, że wszystkie produkty mleczne w przepisie można zastąpić składnikami bez laktozy. Aktualnie w każdym większym sklepie spożywczym otrzymamy niezbędne zamienniki.
Połowę zapiekanki z powodzeniem można przechowywać w lodówce do następnego dnia, ale danie nie powinno stać dłużej niż trzy dni. Gratin idealnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i jako prosty i smaczny lunch do pracy. Gratin warto podać też w przypadku dużej ilości gości. Chociaż jest to raczej jesienno-zimowe danie, z powodzeniem wpasuje się też w letnie spotkanie przy grillu. Karkówka, gratin oraz tzatziki, czy wspomniane wcześniej brokuły to idealne połączenie.
Zobacz też: Musaka - przepis na grecką wersję lazanii. Zapiekanka według Magdy Gessler jest wyjątkowo aromatyczna