Kopytka - przepis na pyszne ziemniaczane kluseczki. Wyjdą mięciutkie, ale uważaj z mąką

Kopytka to przepis na idealny obiad, którym będzie zajadać się cała rodzina. Te ziemniaczane kluseczki świetnie smakują jako dodatek do sztuki mięsa, sosów, a także solo polane roztopionym masełkiem. Przepis jest prosty, ale żeby kopytka wyszły miękkie i delikatne, warto uważać z ilością dodanej mąki ziemniaczanej.
Zobacz wideo

Kopytka to bardzo prosty sposób na obiad, który z całą pewnością wszystkim będzie smakował. Sposób wykonania jest banalny i w zasadzie kopytka to chyba najłatwiejsze w wykonaniu kluseczki, jakie istnieją. Jednak jeśli dodamy za dużo mąki ziemniaczanej, mogą wyjść twarde i gumowate. Poniżej wyjaśnimy, jak zrobić najlepsze kopytka.

przepis na carbonarę z cukiniąWłoszka pokazała przepis na carbonarę z cukinią. "Prawdziwy łamacz zasad"

Kopytka - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (możesz użyć mniej)

Kopytka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz o ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
  2. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Zacznij wyrabiać. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i jeśli konsystencja ziemniaków według ciebie jest za rzadka, dodaj więcej jeszcze pół łyżki.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę i podziej je na części. Z każdej z nich uformuj wężyk i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól i dodaj odrobinę masła. Partiami wrzucaj kluseczki i od razy zamieszaj, by nie przywarły do dna i nie skleiły się. Gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.

Ciasto z malinamiCiasto Balladyna - szybki i prosty przepis na wypiek na każdą okazję

Kopytka świetnie smakują z sosem grzybowym, są wyśmienitym dodatkiem do gulaszu i sztuki mięsa, ale solo też są przepyszne. Bardzo smaczne są także następnego dnia odgrzane na patelni - wówczas podawaj je ze skwarkami i cebulką - niebo w gębie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: