Kopytka to bardzo prosty sposób na obiad, który z całą pewnością wszystkim będzie smakował. Sposób wykonania jest banalny i w zasadzie kopytka to chyba najłatwiejsze w wykonaniu kluseczki, jakie istnieją. Jednak jeśli dodamy za dużo mąki ziemniaczanej, mogą wyjść twarde i gumowate. Poniżej wyjaśnimy, jak zrobić najlepsze kopytka.
Kopytka - przepis tradycyjny
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (możesz użyć mniej)
Kopytka - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz o ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce. Przełóż do miski.
- Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Zacznij wyrabiać. Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i jeśli konsystencja ziemniaków według ciebie jest za rzadka, dodaj więcej jeszcze pół łyżki.
- Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę i podziej je na części. Z każdej z nich uformuj wężyk i za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki w kształcie rombów.
- W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól i dodaj odrobinę masła. Partiami wrzucaj kluseczki i od razy zamieszaj, by nie przywarły do dna i nie skleiły się. Gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka świetnie smakują z sosem grzybowym, są wyśmienitym dodatkiem do gulaszu i sztuki mięsa, ale solo też są przepyszne. Bardzo smaczne są także następnego dnia odgrzane na patelni - wówczas podawaj je ze skwarkami i cebulką - niebo w gębie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.