Zapiekanka z cukinii to wyjątkowe danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Jest pożywna, lekka i przede wszystkim syta. Warzywa idealnie współgrają ze wszystkimi dodatkami i tworzą niezapomniany smak. Potrawa jest pełna ciekawych akcentów, które na długo zapadną w pamięć. Jak ją przygotować, by była najlepsza? Dzielimy się prostym przepisem.
Zobacz wideo
Przepis na gratini z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!
Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zapiekanka z cukinii. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki
Produkty, których potrzebujesz:
- sześć małych cukinii,
- cztery średnie ziemniaki,
- dwie cebule,
- cztery średnie jajka,
- 200 g startego sera żółtego,
- pół szklanki bułki tartej,
- pęczek kopru,
- 1/4 szklanki oleju,
- łyżka majeranku,
- płaska łyżeczka soli, majeranku, oregano i tymianku,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Zapiekanka z cukinii. Warzywne danie idealne na obiad
- Cukinie umyj i obetnij końce. Jeżeli masz młode warzywo, nie musisz go obierać ani wydrążać gniazda nasiennego.
- Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z niej nadmiar wody.
- Ziemniaki i cebulę obierz. Warzywa również zetrzyj. Cebulę możesz włożyć też do melaksera.
- Posiekaj koperek i zetrzyj ser. Składniki włóż do jednej miski z przyprawami, masą cukiniową i bułką tartą.
- Na koniec wbij jajka i wlej olej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Wyłóż do niej masę.
- Zapiekankę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po godzinie zmniejsz moc do 180 stopni. Jeżeli danie zaczyna szybciej się rumienić, ustaw mniejszą temperaturę lub połóż formę niżej.