Zapiekanka z cukinii. Sezonowe danie idealne na wakacyjny obiad. Jest lekkie, warzywne i pożywne

Zapiekanka z cukinii jest inna niż pozostałe dania tego typu. Przebija się z niej smak warzyw, które obficie posypane są serem. Całość dopełniają jajka i starannie dobrane przyprawy. Koniecznie przetestuj potrawę w swojej kuchni.

Zapiekanka z cukinii to wyjątkowe danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Jest pożywna, lekka i przede wszystkim syta. Warzywa idealnie współgrają ze wszystkimi dodatkami i tworzą niezapomniany smak. Potrawa jest pełna ciekawych akcentów, które na długo zapadną w pamięć. Jak ją przygotować, by była najlepsza? Dzielimy się prostym przepisem

Zobacz wideo Przepis na gratini z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Więcej ciekawych porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Grzyby (zdjęcie ilustracyjne)Te grzyby są często pomijane w polskich lasach. Wielki błąd

Zapiekanka z cukinii. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki

Produkty, których potrzebujesz:

  • sześć małych cukinii,
  • cztery średnie ziemniaki,
  • dwie cebule,
  • cztery średnie jajka,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pęczek kopru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • łyżka majeranku,
  • płaska łyżeczka soli, majeranku, oregano i tymianku,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Przetwory z cukinii to idealny dodatek do obiadów.Przetwory z cukinii. Dwa proste przepisy, które urozmaicą obiady

Zapiekanka z cukinii. Warzywne danie idealne na obiad

  1. Cukinie umyj i obetnij końce. Jeżeli masz młode warzywo, nie musisz go obierać ani wydrążać gniazda nasiennego. 
  2. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij z niej nadmiar wody.
  3. Ziemniaki i cebulę obierz. Warzywa również zetrzyj. Cebulę możesz włożyć też do melaksera. 
  4. Posiekaj koperek i zetrzyj ser. Składniki włóż do jednej miski z przyprawami, masą cukiniową i bułką tartą. 
  5. Na koniec wbij jajka i wlej olej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Wyłóż do niej masę.
  7. Zapiekankę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po godzinie zmniejsz moc do 180 stopni. Jeżeli danie zaczyna szybciej się rumienić, ustaw mniejszą temperaturę lub połóż formę niżej. 
Więcej o: