Przetwory z cukinii. Dwa proste przepisy, które urozmaicą zimowe obiady

Cukinia, choć niepozorna i delikatna w smaku, ma wiele zastosowań w kuchni. Często pojawia się jako dodatek do spaghetti czy do warzywnego leczo. Osoby chcące cieszyć się nią poza sezonem, mogą ją także zamknąć w słoiku. Poznajcie trzy propozycje na przetwory z cukinii.

Cukinia to warzywo, które jest nie tylko wszechstronne, ale i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Sięgać powinny po nią przede wszystkim osoby na diecie lub zmagające się z cukrzycą. Cukinia ma bowiem niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny. Ta odmiana dyni dostarcza nam witaminy A, C i K oraz między innymi potas, żelazo oraz magnez. Jeżeli chcecie cieszyć się wyjątkowym smakiem cukinii także zimą, koniecznie sprawdźcie poniższe propozycje na przetwory z tego warzywa. 

LeczoPrzepis na leczo z cukinią. Żeby go podrasować, przyda się piekarnik

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Przetwory z cukinii - przygotuj kiszonki

Kiszone warzywa to przede wszystkim świetny dodatek do obiadów. Oprócz tradycyjnych ogórków warto spróbować także innych wersji. Kiszona cukinia z pewnością zaskoczy waszych gości! 

Składniki:

  • kg cukinii,
  • 2 marchewki,
  • 3 czerwone papryki,
  • cebula,
  • kilka gałązek zielonego kopru,
  • 4 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego.

Zalewa: 

  • szklanka cukru,
  • 8 szklanek wody,
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie: 

  1. Dokładnie myjemy warzywa. Cukinię, paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.  
  2. Obieramy i kroimy cebulę.
  3. Wszystkie warzywa wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików. 
  4. Do każdego dodajemy dodatki w postaci kopru, liści laurowych i ziela angielskiego. 
  5. W garnku przygotowujemy składniki na zalewę i doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy ją do słoików. 
  6. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut. 
  7. Słoiki układamy wieczkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.  

Aromatyczna i smaczna. Cukinia w curry

To nie tylko doskonały dodatek do dań, ale i doskonała przekąska na imprezę. Cukinia w curry to świetny sposób na urozmaicenie waszych posiłków. Pokochają ją przede wszystkim miłośnicy tej aromatycznej, żółtej przyprawy

Ogórki w curryOgórki z curry - receptura dla miłośników oryginalnych przetworów

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 2 l wody,
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10 proc.,
  • 2 łyżki curry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżka pieprzu w ziarnach,
  • 2 łyżeczki gorczycy (białej).

Przygotowanie: 

  • Dokładnie myjemy cukinię, a następnie kroimy w plastry o grubości od pół do jednego centymetra. 
  • Warzywo układamy we wcześniej wyparzonych słoikach. Dodajemy do niej ziarenka gorczycy. 
  • W garnku przygotowujemy zalewę składającą się z reszty składników. Doprowadzamy do zagotowania. Doprowadzamy do zagotowania.
  • Zalewamy słoiki zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Wyciągamy i odwracamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: