Cukinia to warzywo, które jest nie tylko wszechstronne, ale i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Sięgać powinny po nią przede wszystkim osoby na diecie lub zmagające się z cukrzycą. Cukinia ma bowiem niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny. Ta odmiana dyni dostarcza nam witaminy A, C i K oraz między innymi potas, żelazo oraz magnez. Jeżeli chcecie cieszyć się wyjątkowym smakiem cukinii także zimą, koniecznie sprawdźcie poniższe propozycje na przetwory z tego warzywa.
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato
Przetwory z cukinii - przygotuj kiszonki
Kiszone warzywa to przede wszystkim świetny dodatek do obiadów. Oprócz tradycyjnych ogórków warto spróbować także innych wersji. Kiszona cukinia z pewnością zaskoczy waszych gości!
Składniki:
- kg cukinii,
- 2 marchewki,
- 3 czerwone papryki,
- cebula,
- kilka gałązek zielonego kopru,
- 4 liście laurowe,
- 8 ziarenek ziela angielskiego.
Zalewa:
- szklanka cukru,
- 8 szklanek wody,
- pół szklanki octu 10 proc.
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy warzywa. Cukinię, paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.
- Obieramy i kroimy cebulę.
- Wszystkie warzywa wkładamy do wcześniej wyparzonych słoików.
- Do każdego dodajemy dodatki w postaci kopru, liści laurowych i ziela angielskiego.
- W garnku przygotowujemy składniki na zalewę i doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy ją do słoików.
- Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut.
- Słoiki układamy wieczkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.
Aromatyczna i smaczna. Cukinia w curry
To nie tylko doskonały dodatek do dań, ale i doskonała przekąska na imprezę. Cukinia w curry to świetny sposób na urozmaicenie waszych posiłków. Pokochają ją przede wszystkim miłośnicy tej aromatycznej, żółtej przyprawy.
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 2 l wody,
- 1 i 1/2 szklanki octu 10 proc.,
- 2 łyżki curry,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- łyżka pieprzu w ziarnach,
- 2 łyżeczki gorczycy (białej).
Przygotowanie:
- Dokładnie myjemy cukinię, a następnie kroimy w plastry o grubości od pół do jednego centymetra.
- Warzywo układamy we wcześniej wyparzonych słoikach. Dodajemy do niej ziarenka gorczycy.
- W garnku przygotowujemy zalewę składającą się z reszty składników. Doprowadzamy do zagotowania. Doprowadzamy do zagotowania.
- Zalewamy słoiki zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Wyciągamy i odwracamy wieczkiem do dołu do ostygnięcia.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl