Kotlety mielone - przepis. Będą wyjątkowo pyszne, dzięki niespodziance w środku i łyżce musztardy

Mielone to klasyka polskich obiadów. Przepis na kotlety mielone jest wszystkim bardzo dobrze znany, my jednak postanowiliśmy go trochę podrasować i mamy dla ciebie coś absolutnie wyjątkowego. Lubisz pieczarki? Jeśli tak, to pokochasz faszerowane mielone.
Zobacz wideo

Jeśli lubisz kotlety mielone, ale ich tradycyjna wersja nieco ci się już przejadła lub chcesz spróbować nowej wersji ulubionego dania, mamy coś specjalnie dla ciebie. Kotlety mielone z pieczarkami i serem to absolutny hit, a dodatek musztardy dodatkowo podkręca smak. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś naprawdę pysznym, koniecznie zapamiętaj ten przepis.

Cukinia / zdjęcie ilustracyjneDlaczego lepiej nie jeść gorzkiej cukinii? "Zbladłem, brzuch zaczął mnie boleć"

Kotlety mielone - przepis z niespodzianką w środku

Składniki:

  • ok. 600-700 g mielonego mięsa (najlepiej użyć mielonego mięsa z łopatki lub karkówki)
  • 300-400 g pieczarek
  • ok. 150 g żółtego sera
  • 1 duże jajko
  • 1 większa cebula
  • łyżka musztardy
  • bułka tarta
  • kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka

Kotlety mielone - sposób wykonania:

  1. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, podobnie zetrzyj ser.
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Następnie lekko je osól i pozostaw, by całość nieco przestygła.
  3. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę. Wbij jajko, dodaj przyprawy i pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie wyrób.
  4. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej, uformuj z nich kulkę i dokładnie spłaszcz w dłoniach. Na środek każdego kawałka połóż porcję pieczarek i startego sera. Następnie szczelnie zalep, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
  5. Każdy kotlet dokładnie obtocz w bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż kotlety będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dżem z jabłekJak zrobić dżem z jabłek? Nie potrzebujesz cukru, żeby wyszedł idealny

Takie mielone to przepis a obiad z efektem wow. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników czymś naprawdę pysznym, mielone z pieczarkami i serem to najlepszy pomysł.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: