Jeśli lubisz kotlety mielone, ale ich tradycyjna wersja nieco ci się już przejadła lub chcesz spróbować nowej wersji ulubionego dania, mamy coś specjalnie dla ciebie. Kotlety mielone z pieczarkami i serem to absolutny hit, a dodatek musztardy dodatkowo podkręca smak. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś naprawdę pysznym, koniecznie zapamiętaj ten przepis.
Kotlety mielone - przepis z niespodzianką w środku
Składniki:
- ok. 600-700 g mielonego mięsa (najlepiej użyć mielonego mięsa z łopatki lub karkówki)
- 300-400 g pieczarek
- ok. 150 g żółtego sera
- 1 duże jajko
- 1 większa cebula
- łyżka musztardy
- bułka tarta
- kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
Kotlety mielone - sposób wykonania:
- Cebulę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, podobnie zetrzyj ser.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Następnie lekko je osól i pozostaw, by całość nieco przestygła.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśniętą kajzerkę. Wbij jajko, dodaj przyprawy i pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie wyrób.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej, uformuj z nich kulkę i dokładnie spłaszcz w dłoniach. Na środek każdego kawałka połóż porcję pieczarek i startego sera. Następnie szczelnie zalep, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
- Każdy kotlet dokładnie obtocz w bułce tartej. Smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż kotlety będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Takie mielone to przepis a obiad z efektem wow. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników czymś naprawdę pysznym, mielone z pieczarkami i serem to najlepszy pomysł.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.