Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Tzatziki to grecki sos, dodawany do dań grillowanych, pieczonych, a nawet do samego pieczywa. W Grecji to najpopularniejsza przystawka, którą możecie spróbować w każdej tawernie. Na razie nie ma ku temu okazji? W takim razie spróbujcie koniecznie sami zrobić ten grecki sos tzatziki. Przepis tradycyjny jest bardzo prosty i szybki!
Składniki:
Jak przygotować:
Co zrobić, żeby sos rzeczywiście smakował jak w greckiej tawernie? Do sosu tzatziki dodaj małą łyżeczkę octu winnego. Wymieszaj razem z resztą składników i odkryj niezwykłe połączenie.
Powyższy przepis można urozmaicić dodając do sosu składniki z poniższej listy. Warto wybrać te, które lubimy najbardziej, nie wrzucać wszystkiego na raz.
Są też tacy, co zamiast jogurtu greckiego dodają gęstą śmietanę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować i z tym, choć oryginalny przepis wymaga właśnie gęstego jogurtu. Sami Grecy przygotowują swój sos niemal wyłącznie w wersji podstawowej, bez żadnych innych dodatków, ewentualnie ze świeżym koperkiem i to wszystko.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.