Grecki sos tzatziki - przepis tradycyjny. Idealny, gdy potrzebujesz gęstego, kremowego dipu jogurtowego

Jako dodatek do mięs i chleba - jeden z najbardziej znanych dipów, czyli grecki sos tzatziki, to rozwiązanie idealne. Przepis tradycyjny, niczym z greckiej tawerny przygotujesz bardzo szybko. Składniki? Zapewne masz je już w swojej lodówce.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Tzatziki to grecki sos, dodawany do dań grillowanych, pieczonych, a nawet do samego pieczywa. W Grecji to najpopularniejsza przystawka, którą możecie spróbować w każdej tawernie. Na razie nie ma ku temu okazji? W takim razie spróbujcie koniecznie sami zrobić ten grecki sos tzatziki. Przepis tradycyjny jest bardzo prosty i szybki!

Grecki sos tzatziki - przepis tradycyjny

Składniki:

  • gęsty jogurt grecki (duże opakowanie, ok. 500 ml),
  • ogórki gruntowe (2 sztuki),
  • czosnek (ok. 3-5 ząbków, w zależności od tego, jak ostro lubisz jeść),
  • ocet winny
  • oliwa z oliwek.

Jak przygotować:

  1. Ogórki drobno posiekaj (lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach n) i odciśnij z wody;
  2. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę;
  3. Połącz ogórki, czosnek, jogurt i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj.

Co zrobić, żeby sos rzeczywiście smakował jak w greckiej tawernie? Do sosu tzatziki dodaj małą łyżeczkę octu winnego. Wymieszaj razem z resztą składników i odkryj niezwykłe połączenie.

Grecki sos tzatziki przepis tradycyjny - wersja rozszerzona 

Powyższy przepis można urozmaicić dodając do sosu składniki z poniższej listy. Warto wybrać te, które lubimy najbardziej, nie wrzucać wszystkiego na raz. 

  • sok z cytryny,
  • świeży koperek (najczęściej dodawany składnik),
  • świeża natka pietruszki,
  • świeże listki oregano,
  • świeże listki mięty,
  • świeży tymianek,
  • ser feta,
  • rdzeń korzenia pietruszki,
  • pieprz i sól,
  • papryka biała,
  • oliwki. 

Są też tacy, co zamiast jogurtu greckiego dodają gęstą śmietanę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by poeksperymentować i z tym, choć oryginalny przepis wymaga właśnie gęstego jogurtu. Sami Grecy przygotowują swój sos niemal wyłącznie w wersji podstawowej, bez żadnych innych dodatków, ewentualnie ze świeżym koperkiem i to wszystko. 

Zobacz wideo Souvlaki z sosem tzatziki - greckie wakacje na talerzu

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: