Co można zrobić z ziemniaków? Choć na myśl przychodzą uwielbiane przez maluchy frytki, to warzywo może być doskonałą bazą do różnego rodzaju zapiekanek i kotletów. Co więcej, potrawy na bazie ziemniaków są niezwykle sycące, a także tanie oraz szybkie w przygotowaniu.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jesień to idealna pora na próbowanie rozmaitych ziemniaczanych dań. Warto pójść za przysłowiowym ciosem i do ziemniaków dodać leśne grzyby. Tak przygotowaną zapiekankę warto doprawić ziołami, które podbiją smak i aromat dania.
Składniki:
Jak przygotować smaczną zapiekankę z ziemniaków? Z tym prostym daniem poradzi sobie niemal każdy. Gotowanie dobrze rozpocząć od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plastry. Teraz trzeba przygotować marynatę. Trzy łyżki oleju, sól, pieprz i zioła należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać do ziemniaków. Grzyby oczyszczamy i lekko podduszamy na patelni i lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową pokrojonych wcześniej ziemniaków. Następnie dodajemy podduszone grzyby i kolejną porcję ziemniaczanych plastrów. Całość polewamy rozbełtanymi jajkami, połączonymi ze śmietaną.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!