Co można zrobić z ziemniaków? Ta zapiekanka kosztuje grosze, ale smakiem przebija wymyślne dania

Co można zrobić z ziemniaków? To warzywo jest nie tylko doskonałym dodatkiem do pieczeni i kotletów. Niewielkim kosztem można z niego wyczarować także smaczne i sycące dania, które zasmakują domownikom.

Co można zrobić z ziemniaków? Choć na myśl przychodzą uwielbiane przez maluchy frytki, to warzywo może być doskonałą bazą do różnego rodzaju zapiekanek i kotletów. Co więcej, potrawy na bazie ziemniaków są niezwykle sycące, a także tanie oraz szybkie w przygotowaniu.

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak przygotować ramen? Sprawdzony przepis!Nieco orientu w kuchni? Wypróbuj ramen - przepis, który podbija podniebienia!

Co można zrobić z ziemniaków? Pyszna zapiekanka rozpieści podniebienie

Jesień to idealna pora na próbowanie rozmaitych ziemniaczanych dań. Warto pójść za przysłowiowym ciosem i do ziemniaków dodać leśne grzyby. Tak przygotowaną zapiekankę warto doprawić ziołami, które podbiją smak i aromat dania. 

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków,
  • grzyby lub pieczarki (ok. 200 gramów),
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • śmietana 12 proc.,
  • olej,
  • sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, oregano.

Hummus - przepis na pastę z ciecierzycyHummus - przepis na orientalną pastę z ciecierzycy

Zapiekanka ziemniaczana z leśnymi grzybami. Jesienne danie dla smakoszy

Jak przygotować smaczną zapiekankę z ziemniaków? Z tym prostym daniem poradzi sobie niemal każdy. Gotowanie dobrze rozpocząć od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plastry. Teraz trzeba przygotować marynatę. Trzy łyżki oleju, sól, pieprz i zioła należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać do ziemniaków. Grzyby oczyszczamy i lekko podduszamy na patelni i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową pokrojonych wcześniej ziemniaków. Następnie dodajemy podduszone grzyby i kolejną porcję ziemniaczanych plastrów. Całość polewamy rozbełtanymi jajkami, połączonymi ze śmietaną. 

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 st. C. 

Smacznego!

Więcej o: