Szwabia to historyczna i etnograficzna kraina kulturowa, zatem nie ma określonych politycznie granic, swoją genezę ma jednak w południowej części Niemiec. Od nazwy tego regionu powstała sałatka podawana właśnie tam, a dzięki swojej prostocie zyskała popularność także w innych częściach Europy.
Sałatka szwabska z szynką i serem. Przepis na udaną imprezę
Ceniona przez wielu sałatka wykonywana jest w różnych wersjach, jednak najczęściej zjemy ją z mortadelą. Podstawowym składnikiem jednak zawsze są ziemniaki, co jest typowe dla niemieckiej kuchni, a reszta zależy od naszych upodobań kulinarnych. Aby nadać dodatkowego charakteru całemu daniu, użyjemy polskich kiszonych ogórków, szynki i sera.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 3 ogórki kiszone,
- 250 g szynki,
- 200 g żółtego sera w kawałku,
- 2 cebule,
- 2 garści szczypioru,
- 2 łyżki octu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Sałatka będzie wyrazista i lekko pikantna, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na różne imprezy z rodziną czy przyjaciółmi.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie szwabskiej sałatki z szynką i serem
- Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w paski średniej grubości bądź w kostkę. Płuczemy w chłodnej wodzie.
- W wysokim garnku gotujemy wodę, lekko solimy. Do wrzątku wrzucamy ziemniaki, mieszamy. Gotujemy około czterech minut, nieustannie sprawdzając ich miękkość. Muszą być lekko twarde, w przeciwnym razie nie będą nadawały się do sałatki. Najlepsze są w momencie, kiedy możemy nabić je na widelec.
- Ziemniaki ugotowane al dente przekładamy do sitka i przelewamy chłodną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Skrapiamy je octem, posypujemy szczyptą soli i cukru, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, całość mieszamy i odstawiamy.
- Szynkę, ogórki kiszone, cebulę i żółty ser kroimy w kostkę. Siekamy drobno szczypior, przekładamy do ziemniaków.
- Przyrządzamy sos. Jogurt naturalny, majonez i sok z cytryny wlewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
- Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.