Sałatka szwabska z szynką i serem. Przepis na szybki dodatek do grilla

Sałatka szwabska swoją nazwę zawdzięcza rejonowi, z jakiego się wywodzi. Prostota tego dania sprawia, że cieszy się ono dużą popularnością. Jest świetną propozycją na grilla, spotkanie z przyjaciółmi czy domową przekąskę.
Zobacz wideo Panzanella

Szwabia to historyczna i etnograficzna kraina kulturowa, zatem nie ma określonych politycznie granic, swoją genezę ma jednak w południowej części Niemiec. Od nazwy tego regionu powstała sałatka podawana właśnie tam, a dzięki swojej prostocie zyskała popularność także w innych częściach Europy.

Sałatka szwabska z szynką i serem. Przepis na udaną imprezę

Ceniona przez wielu sałatka wykonywana jest w różnych wersjach, jednak najczęściej zjemy ją z mortadelą. Podstawowym składnikiem jednak zawsze są ziemniaki, co jest typowe dla niemieckiej kuchni, a reszta zależy od naszych upodobań kulinarnych. Aby nadać dodatkowego charakteru całemu daniu, użyjemy polskich kiszonych ogórków, szynki i sera.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 250 g szynki,
  • 200 g żółtego sera w kawałku,
  • 2 cebule,
  • 2 garści szczypioru,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Sałatka będzie wyrazista i lekko pikantna, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na różne imprezy z rodziną czy przyjaciółmi.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie szwabskiej sałatki z szynką i serem

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki. Kroimy w paski średniej grubości bądź w kostkę. Płuczemy w chłodnej wodzie. 
  2. W wysokim garnku gotujemy wodę, lekko solimy. Do wrzątku wrzucamy ziemniaki, mieszamy. Gotujemy około czterech minut, nieustannie sprawdzając ich miękkość. Muszą być lekko twarde, w przeciwnym razie nie będą nadawały się do sałatki. Najlepsze są w momencie, kiedy możemy nabić je na widelec. 
  3. Ziemniaki ugotowane al dente przekładamy do sitka i przelewamy chłodną wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
  4. Skrapiamy je octem, posypujemy szczyptą soli i cukru, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, całość mieszamy i odstawiamy.
  5. Szynkę, ogórki kiszone, cebulę i żółty ser kroimy w kostkę. Siekamy drobno szczypior, przekładamy do ziemniaków.
  6. Przyrządzamy sos. Jogurt naturalny, majonez i sok z cytryny wlewamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. 
  7. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.