Nadchodzący wielkimi krokami weekend sprzyjać będzie grillowaniu w wielu regionach Polski. Jeśli planujesz zorganizowanie grilla, na twoim stole nie może zabraknąć pysznej letniej sałatki. Jak ją przygotować? Zachęcamy do wypróbowania prostego i smacznego przepisu.
Zobacz wideo
Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy
Letnia sałatka na grilla - przepis. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs
Składniki:
- kilogram młodych ziemniaków,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek rzodkiewki,
- 6 sztuk ogórków małosolnych, konserwowych lub kiszonych,
- pieprz, sól,
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 ząbki czosnku.
Skrzydełka na grilla - najlepsze przepisy na weekend. Kluczowy jest czas przygotowania
Letnia sałatka na grilla, w której rozsmakują się goście. Przygotowanie krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Młode ziemniaki obrać, umyć, a następnie wrzucić do garnka i gotować z łyżką soli.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie pokroić w kostkę i pozostawić do wystygnięcia.
- Następnie posiekać szczypior i koper oraz pokroić w rzodkiewkę w małą kostkę. To samo zrobić z ogórkami i czosnkiem.
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czosnkiem. Sos rozrabiamy w oddzielnym pojemniczku. Czosnek mieszamy ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym, majonezem oraz pieprzem i solą.
- Warzywa polewamy sosem i mieszamy. Warto zrobić to wcześniej i wstawić sałatkę do lodówki, by całość mogła nabrać smaku.
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich trików
Gwarantujemy, że ta sałatka zniknie ze stołu w mgnieniu oka! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy bądź karkówki z grilla. Równie dobrze smakować będzie w towarzystwie grillowanych warzyw. Można podawać ją także solo. Smacznego!