Letnia sałatka na grilla - idealny pomysł na dodatek do mięs. Potrawy będą smakować jeszcze lepiej

Letnia sałatka na grilla to idealny pomysł na dodatek do mięs. Warto włączyć do letniego manu. Gwarantujemy, że rozsmakują się w niej wszyscy goście.

Nadchodzący wielkimi krokami weekend sprzyjać będzie grillowaniu w wielu regionach Polski. Jeśli  planujesz zorganizowanie grilla, na twoim stole nie może zabraknąć pysznej letniej sałatki. Jak ją przygotować? Zachęcamy do wypróbowania prostego i smacznego przepisu.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Letnia sałatka na grilla - przepis. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs

Składniki:

  • kilogram młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 6 sztuk ogórków małosolnych, konserwowych lub kiszonych,
  • pieprz, sól,
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 ząbki czosnku.

Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej. Zdjęcie ilustracyjneSkrzydełka na grilla - najlepsze przepisy na weekend. Kluczowy jest czas przygotowania

Letnia sałatka na grilla, w której rozsmakują się goście. Przygotowanie krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Młode ziemniaki obrać, umyć, a następnie wrzucić do garnka i gotować z łyżką soli.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzić, a następnie pokroić w kostkę i pozostawić do wystygnięcia.
  3. Następnie posiekać szczypior i koper oraz pokroić w rzodkiewkę w małą kostkę. To samo zrobić z ogórkami i czosnkiem.
  4. Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czosnkiem. Sos rozrabiamy w oddzielnym pojemniczku. Czosnek mieszamy ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym, majonezem oraz pieprzem i solą.
  5. Warzywa polewamy sosem i mieszamy. Warto zrobić to wcześniej i wstawić sałatkę do lodówki, by całość mogła nabrać smaku.

Warzywa (zdjęcie ilustracyjne)Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich trików

Gwarantujemy, że ta sałatka zniknie ze stołu w mgnieniu oka! Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy bądź karkówki z grilla. Równie dobrze smakować będzie w towarzystwie grillowanych warzyw. Można podawać ją także solo. Smacznego!

Więcej o: