Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów

Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wielu z nas zachodzi w głowę jak to zrobić. Okazuje się, że sposoby na to są banalnie proste i możemy cieszyć się świeżością warzyw o wiele dłużej.

Robiąc zakupy, nierzadko zdarza się tak, że kupujemy nadprogramową liczbę warzyw. Ważne jest jednak,  by nie marnować żywności. Jak więc przedłużyć trwałość warzyw? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak przedłużyć trwałość warzyw? Te proste sposoby zaskakują

Wielu z nas kupuje zbyt dużo warzyw, a następnie, gdy nie jest w stanie ich zjeść, wyrzuca je. Są jednak sprawdzone sposoby na przedłużenie trwałości warzyw, które warto na stałe wprowadzić do swojej kuchni.  

Mszyce (zdjęcie ilustracyjne)Domowe sposoby na mszyce. Te triki pozwolą się ich pozbyć

Jeśli chcemy, by rzodkiewki dłużej pozostały świeże, powinniśmy odciąć liście i włożyć je do słoika z zimną wodą. Dzięki temu pozostaną świeże na co najmniej kolejnych kilka dni.

Sałata więdnie zbyt szybko? Jest na to sposób. Wystarczy oddzielić jej liście od główki, umyć i osuszyć, a następnie zawinąć w lekko wilgotne papierowe ręczniki. Dzięki temu zyskamy kilka dni. Jeśli to jednak za mało, możemy włożyć oddzielone liście do słoika z zimną wodą, a następnie zakręcić go i przechowywać w lodówce. Dzięki temu sałata może być przechowywana nawet do 30 dni.

Jak przechowywać warzywa, by dłużej były świeże? Stosuj się to tych zasad

Brokuły powinniśmy przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcemy, by dłużej były świeże, warto zawinąć je w mokrą szmatkę lub ręcznik papierowy.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiemMłoda kapusta - przepis znaleziony na strychu. Tak ją robiono wiele lat temu

Marchewkę również powinniśmy przechowywać w szufladzie na warzywa - najlepiej bez towarzystwa innych warzyw. Jeśli chcemy, by dłużej była świeża, możemy pokroić ją na kawałki i włożyć do pojemnika z zimną wodą, tak aby była zanurzona w części. Następnie należy przechowywać ją w lodówce.

Paprykę powinniśmy przechowywać w dolnej szufladzie lodówki, gdzie jest mniejsza wilgotność. Nie musimy też zużywać jej całej. Wystarczy, że odkroimy takie kawałki, jakich potrzebujemy, a resztę schowamy w woreczku foliowym lub bez niego do szuflady.

Więcej o: