Marynata do skrzydełek na grilla, czyli jak marynować skrzydełka na grilla
Jak marynować skrzydełka na grilla, aby były soczyste i przepyszne? Warto wiedzieć o tym, że decydujący jest czas, w którym skrzydełka znajdują się w marynacie. Najlepszym rozwiązaniem jest odstawienie zamarynowanego mięsa na całą noc do lodówki. Minimalny czas marynowania to jedna godzina.
Jak przyprawić skrzydełka na grilla - przepis krok po kroku
Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Podajemy listę przypraw i przepis dla miłośników ostrych smaków! Nasza marynata jest wyrazista, aromatyczna a przy tym bardzo prosta w wykonaniu. Oto i przepis:
Składniki:
- przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, papryka chili, suszone pomidory, suszony czosnek, bazylia, oregano, kminek
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 czosnek
- 500 gramów skrzydełek dobrej jakości
Wykonanie:
- Mięso należy dokładnie umyć.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Oliwę wymieszać z przyprawami i musztardą.
- Marynować skrzydełka i odstawić na całą noc do lodówki, aby mięso przesiąknęło przyprawami.
- Dalej przystępujemy do grillowania.
Jakie przyprawy będą odpowiednie do skrzydełek na grilla?
- oregano
- bazylia
- papryka ostra
- papryka słodka
- kurkuma
- tymianek
- rozmaryn
- zioła prowansalskie
- estragon
- majeranek
- chili
- pieprz ziołowy
- pieprz cytrynowy
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Jak przygotować skrzydełka na grilla - wersja z miodem i żurawiną
Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Tym razem podajemy przepis na słodką wersję marynaty. Marynata z miodem jest bardzo często wybierana do skrzydełek. Oto prosty przepis:
Składniki:
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, (opcjonalnie chili, jeśli preferujesz słodko-ostre skrzydełka z grilla)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki żurawiny
- cebula
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Skrzydełka dokładnie umyć.
- Dalej przygotować marynatę. Należy połączyć olej z przyprawami, miodem, posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz żurawiną.
- Obtoczyć w niej mięso i wstawić do lodówki. Najlepiej na noc.
- Smażyć mięso na grillu z każdej strony.
Jak zrobić skrzydełka na grilla? Marynata jogurtowo-koperkowa
Jak zrobić najlepsze skrzydełka na grilla? To banalnie proste! Sprawdź nasz przepis i sam się przekonaj! Do przygotowania skrzydełek będą potrzebne następujące składniki:
Składniki:
- 12 skrzydełek
- duży jogurt naturalny
- 1 cebula
- 1 czosnek
- sok z cytryny
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przyrządzenia:
- Na wstępie zajmujemy się mięsem. Myjemy skrzydełka i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odstawiamy mięso do lodówki.
- Dalej kroimy cebulę, przeciskamy czosnek przez praskę, siekamy koperek.
- Mieszamy składniki na marynatę (jogurt, koperek, cebulę, czosnek, przyprawy, sok z cytryny)
- Nacieramy mięso marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Mięso grillujemy.
Ile czasu gotować skrzydełka na grilla? Podpowiadamy
Ile czasu gotować skrzydełka na grilla? Warto wiedzieć, że nie jest konieczne wcześniejsze gotowanie skrzydełek przed pieczeniem ich na grillu, wystarczy, aby zostały zamarynowane przed grillowaniem. Będziemy mieć wtedy pewność, że mięso będzie miękkie i soczyste.
Zobacz też: Tofu na grilla. Przyprawy i dodatki podkreślą smak grillowanego przysmaku