• Link został skopiowany

Ogórki kiszone to już przeżytek. Do słoika włóż to sezonowe warzywo i zrób kiszonki jak zawsze. Efekt powali cię na kolana

Lekarze przypominają, że kiszonki są niezwykle zdrowe, a każdy z nas powinien spożywać ich zdecydowanie więcej w codziennej diecie. Niestety większość osób je wyłącznie ogórki kiszone i to od czasu do czasu, lub kapuśniak ugotowany na kiszonej kapuście, podczas gdy kisić można niemal wszystko. Przepisz na kiszoną cukinię jest tego idealnym przykładem.
Kiszona cukinia
zannaz /Shutterstock

Kiszona cukinia? Ten przysmak to prawdziwy rarytas. Trzeba pamiętać, że kiszenie wcale nie jest zarezerwowane jedynie dla ogórków i kapusty. Inne warzywa w tej wersji to świetny dodatek do obiadu, który nieco urozmaici codzienną dietę oraz zapewni dawkę wartościowych składników odżywczych. Nic tylko brać się do roboty, a następnie zajadać chrupiące warzywa ze słonej zalewy.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżki soli kamiennej,
  • 0,5 l wody.

Przepis na kiszoną cukinie zawróci ci w głowie. Jest to banalnie proste

Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy środek miąższu z pestkami. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to warto ją obrać. W przeciwnym razie przetwory mogą okazać się niesmaczne. Z tego powodu najlepiej sprawdzi się młoda cukinia, której skórka jest delikatna i bardzo smaczna. Warzywo kroimy w cienkie słupki, które wielkością powinny być podobne do ogórków używanych do przetworów. Powinny zmieścić się pionowo w słoiku.

Do wyparzonych słoików dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, oraz obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku. Przewidziana porcja powinna starczyć na dwa słoiki. Na te składniki wykładamy pokrojoną cukinię, tak by warzywa były ułożone ciasno, bez większych przerw między sobą. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy i solimy. Gdy zalewa nieco wystygnie, ale będzie nadal ciepła, zalewamy cukinie i zakręcamy słoiki. Aby zaszedł proces fermentacji, nie powinny być one zakręcone zbyt szczelnie. Na około 7 dni odstawiamy przetwory w ciemne miejsce. Po tym czasie cukinie będą ukiszone i smakowite. Idealne na kanapkę lub do sałatki. Smacznego!

Więcej o: