Ogórki kiszone to już przeżytek. Do słoika włóż to sezonowe warzywo i zrób kiszonki jak zawsze. Efekt powali cię na kolana

Lekarze przypominają, że kiszonki są niezwykle zdrowe, a każdy z nas powinien spożywać ich zdecydowanie więcej w codziennej diecie. Niestety większość osób je wyłącznie ogórki kiszone i to od czasu do czasu, lub kapuśniak ugotowany na kiszonej kapuście, podczas gdy kisić można niemal wszystko. Przepisz na kiszoną cukinię jest tego idealnym przykładem.

Kiszona cukinia? Ten przysmak to prawdziwy rarytas. Trzeba pamiętać, że kiszenie wcale nie jest zarezerwowane jedynie dla ogórków i kapusty. Inne warzywa w tej wersji to świetny dodatek do obiadu, który nieco urozmaici codzienną dietę oraz zapewni dawkę wartościowych składników odżywczych. Nic tylko brać się do roboty, a następnie zajadać chrupiące warzywa ze słonej zalewy.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół łyżki soli kamiennej,
  • 0,5 l wody.

Przepis na kiszoną cukinie zawróci ci w głowie. Jest to banalnie proste

Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy środek miąższu z pestkami. Jeśli skóra jest bardzo twarda, to warto ją obrać. W przeciwnym razie przetwory mogą okazać się niesmaczne. Z tego powodu najlepiej sprawdzi się młoda cukinia, której skórka jest delikatna i bardzo smaczna. Warzywo kroimy w cienkie słupki, które wielkością powinny być podobne do ogórków używanych do przetworów. Powinny zmieścić się pionowo w słoiku.

Do wyparzonych słoików dodajemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, oraz obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku. Przewidziana porcja powinna starczyć na dwa słoiki. Na te składniki wykładamy pokrojoną cukinię, tak by warzywa były ułożone ciasno, bez większych przerw między sobą. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy i solimy. Gdy zalewa nieco wystygnie, ale będzie nadal ciepła, zalewamy cukinie i zakręcamy słoiki. Aby zaszedł proces fermentacji, nie powinny być one zakręcone zbyt szczelnie. Na około 7 dni odstawiamy przetwory w ciemne miejsce. Po tym czasie cukinie będą ukiszone i smakowite. Idealne na kanapkę lub do sałatki. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.