Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań obiadowych, które często goszczą w wielu domach. Sekretem, który gwarantuje idealny efekt, jest skład i wybór odpowiednich produktów. Chodzi zarówno o mączne ziemniaki, jak i nieco mniej spotykane dodatki.
Wśród obiadowych klasyków, nie może zabraknąć przepisu na kultowe placki ziemniaczane. Chociaż w każdym domu przepis nieco się różni jedno jest pewne - najlepiej smakują te z chrupiącymi brzegami i aksamitnym wnętrze. Aby osiągnąć perfekcyjny, efekt warto zwrócić uwagę na bazowe składniki. Wybór ziemniaków ma znaczenie - unikajmy tych wodnistych i młodych. Świetnie sprawdzą się bulwy klasy B, czyli gatunki takie jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante.
Poza odpowiednią bazą istotne są także dodatki. Jedni dodają inne warzywa (marchew czy cukinię), inni zaś stawiają na mąkę. Jak się okazuję, dodatek kwaśnej śmietany gwarantuje perfekcyjny smak i chrupiący efekt. Warto podkreślić, że istotne jest także przygotowanie - warzywa najlepiej zetrzeć ręcznie na tarce.
Składniki:
Sposób przygotowania: