Placki ziemniaczane - tradycyjny rarytas, który smakuje jak u babci. Sekretem jest kwaśny dodatek

Prawdziwą klasyką wśród domowych obiadów bez dwóch zdań są placki ziemniaczane. Wyjdą złociste, chrupiące i pełne aromatów, jeśli zastosujesz babciną metodę. Mowa tu o sekretnym dodatku kwaśnego nabiału. Śmietana gwarantuje aksamitne wnętrze i kruche, rumiane brzegi.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań obiadowych, które często goszczą w wielu domach. Sekretem, który gwarantuje idealny efekt, jest skład i wybór odpowiednich produktów. Chodzi zarówno o mączne ziemniaki, jak i nieco mniej spotykane dodatki. 

Idealnie chrupiące placki ziemniaczane z sekretnym dodatkiem

Wśród obiadowych klasyków, nie może zabraknąć przepisu na kultowe placki ziemniaczane. Chociaż w każdym domu przepis nieco się różni jedno jest pewne - najlepiej smakują te z chrupiącymi brzegami i aksamitnym wnętrze. Aby osiągnąć perfekcyjny, efekt warto zwrócić uwagę na bazowe składniki. Wybór ziemniaków ma znaczenie - unikajmy tych wodnistych i młodych. Świetnie sprawdzą się bulwy klasy B, czyli gatunki takie jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante. 

Poza odpowiednią bazą istotne są także dodatki. Jedni dodają inne warzywa (marchew czy cukinię), inni zaś stawiają na mąkę. Jak się okazuję, dodatek kwaśnej śmietany gwarantuje perfekcyjny smak i chrupiący efekt. Warto podkreślić, że istotne jest także przygotowanie - warzywa najlepiej zetrzeć ręcznie na tarce. 

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Przepis na złociste placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany

Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 białe cebule,
  • solidna łyżka kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Następnie bulwy ścieramy ręcznie na tarce o najmniejszych oczkach. 
  2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy na kilkanaście minut, by wypuściły nadmiar wody. Płyn odciskamy przy pomocy drobnego sita lub gazy. 
  3. Do ziemniaków dodajemy startą cebulę, jaja, mąkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Tak przygotowane warzywa smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Placki pieczemy z dwóch stron na rumiany, złoty kolor. 
  5. Wskazówka - przy nakładaniu ciasta pomocna okaże się chochelka lub naczynie z dzióbkiem.
  6. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  7. Podajemy z zieleniną lub ulubionym sosem np. śmietanowo-ziołowym lub czosnkowym. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.