Jak zrobić zasmażkę? Zrób to, co każda babcia, a kultowy dodatek do zupy wyjdzie aksamitny i delikatny

Twojej zupę brakuje "tego czegoś", a może sos wyszedł za rzadki? Babcie znają doskonały sposób na podkręcenie smaku i podreperowanie konsystencji. Wystarczy przygotować zasmażkę z kilku bazowych składników - efekt jest rewelacyjny pod każdym względem, jednak kluczem do sukcesu jest brak pośpiechu i przestrzeganie kilku zasad.

Domowa, swojska kuchnia to coś, z czym na próżno konkurować. Warto zatem poznać tajniki, którymi kierują się babcie. Wówczas dania zyskują obłędnego smaku, idealnej konsystencji no i prezentują się jak z najlepszej książki kucharskiej. Jedną ze złotych rad jest przygotowanie zasmażki, czyli nośnika smaku i naturalnego zagęszczacza. 

Jak zrobić zasmażkę? To prostsze niż mogłoby się wydawać

Sposobów na zagęszczenie zup oraz sosów jest wiele, jednak w domowym menu rządzi klasyka. Nic nie może się zatem mierzyć z kultową już zasmażką, czyli najprościej mówiąc mące odpowiednio połączonej z tłuszczem - najczęściej masłem. Brzmi banalnie i tak rzeczywiście jest, kluczem do sukcesu są jednak złote proporcje i przede wszystkim złote rady babci. Bez tego ani rusz! 

Za kwintesencją smaku zup i sosów stoją oczywiście niepowtarzalne kuchenne umiejętności, świeże i dobre jakościowo składniki, ale także sekretne metody. Zasmażka to jednak z nich - ten prosty dodatek sprawia, że dania mają gęstszą konsystencję i są o wiele bardziej sycące. Zapomnij więc o wodnistej zupie czy rzadkim jak woda sosie! Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Babcina zasmażka gotowa w kilka chwil

Najczęściej w przepisach pojawia się mąka pszenna (choć sprawdzi się dowolna) oraz wybrany tłuszcz - jak margaryna, smalec, olej czy masło. Najlepszą opcją jest oczywiście ta ostatnia - wówczas uzyskamy najlepszy smak i piękny, delikatny efekt. Aby cieszyć się idealną zasmażką, wystarczy, że połączymy oba składniki w proporcji jeden do jednego. Czyli na jedną łyżkę mąki przypada taka sama porcja masła - to w zupełności wystarczy na 500 ml zupy czy sosu. 

Przepis na babciną zasmażkę: 

  • Rozgrzej patelnię. Nałóż na taflę masło. Gdy tłuszcz ładnie się rozpuści stopniowo dodawaj mąkę - pamiętaj, by dobrać odpowiednią moc palnika i po dodaniu sypkiego produktu energicznie całość mieszać (najlepiej drewnianą szpatułką). 
  • Idealna zasmażka nie ma grudek. Dlatego tak istotne jest łączenie mąki z tłuszczem. W efekcie otrzymamy zasmażkę białą. Pasuje idealnie do zup i sosów. 
  • Zasmażka ciemna wymaga jednak kilku dodatkowych minut. Taki dodatek świetnie uzupełni ciemne, mięsne sosy. Pamiętaj, by nie przypalić produktów - wówczas zasmażka na nic się nie nada, a jedynie zepsuje całą potrawę i nasze starania. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.