Przygotowanie zasmażki to nic trudnego. To po prostu mieszanina dwóch składników - mąki oraz tłuszczu. Jak jednak ją zrobić, by idealnie wkomponowała się w danie? Zdradzamy najlepszy przepis, który na pewno wykorzystacie wielokrotnie.
Przygotowanie zasmażki do zupy jest banalnie proste. Nie potrzebujemy do tego wymyślnych składników. Wystarczy, że użyjemy tego, co mamy w domu.
Składniki:
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Według zasady mojego dziadka na 500 ml płynu przypada na ok. jedną łyżkę masła oraz jedną łyżkę mąki.
Zagęszczenie sosu zasmażką jest nieco bardziej pracochłonne niż łyżką mąki i wodą, jednak zdecydowanie warto. Do gotującego się bulionu na sos powinniśmy stopniowo dodawać przygotowaną zasmażkę według przepisu. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnych grudek i wzbogacimy smak naszej potrawy.