Zasmażka do zupy mojego dziadka jest najlepsza. Bez niej na stole nie mogła pojawić się żadna zupa

Zasmażka do zupy to idealna propozycja zagęszczenia. Jednak nie tylko o konsystencję tu chodzi. Dobrze wykonana zasmażka potrafi wpłynąć na smak dania. Dlatego też często dodawana jest nie tylko do zup, ale i sosów. Jak zrobić idealną zasmażkę? Zdradzam recepturę z przepiśnika dziadka.

Przygotowanie zasmażki to nic trudnego. To po prostu mieszanina dwóch składników - mąki oraz tłuszczu. Jak jednak ją zrobić, by idealnie wkomponowała się w danie? Zdradzamy najlepszy przepis, który na pewno wykorzystacie wielokrotnie.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zasmażka do zupy - przepis. Składniki na pewno masz w swojej kuchni

Przygotowanie zasmażki do zupy jest banalnie proste. Nie potrzebujemy do tego wymyślnych składników. Wystarczy, że użyjemy tego, co mamy w domu.

Składniki:

  • dowolnego rodzaju mąka - pszenna, ryżowa, żytnia.
  • dowolnego rodzaju tłuszcz np. masło, smalec, margaryna, olej.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Według zasady mojego dziadka na 500 ml płynu przypada na ok. jedną łyżkę masła oraz jedną łyżkę mąki.

Jak zrobić zasmażkę krok po kroku? Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy na nią masło i czekamy, aż się rozpuści.
  2. Następnie stopniowo dodajemy do masła mąkę.
  3. Składniki dokładnie i energicznie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki lub szpatułki z plastiku.
  4. Po podgrzaniu składników zasmażka powinna się delikatnie pienić. W ten sposób otrzymamy białą zasmażkę.
  5. Aby przybrała złocisty, lekko brunatny kolor, potrzebujemy dodatkowych paru minut na patelni.

Jak zagęścić sos zasmażką?

Zagęszczenie sosu zasmażką jest nieco bardziej pracochłonne niż łyżką mąki i wodą, jednak zdecydowanie warto. Do gotującego się bulionu na sos powinniśmy stopniowo dodawać przygotowaną zasmażkę według przepisu. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnych grudek i wzbogacimy smak naszej potrawy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.