Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjne, proste i swojskie smaki niegdyś królowały na stołach. Wśród nich nie sposób zapomnieć o pierożkach z banalnie prostym i tanim farszem jajecznym. Efekt to prawdziwa uczta dla zmysłów za jedynie parę złotych!
Pierożki z jajecznym farszem, czyli wielki powrót dawnego rarytasu
Pierożki z jajecznym farszem to tradycyjne danie mające stuletnią historię. Ów rarytas niegdyś często był przygotowywany przez nasze babcie i królował na stołach przy wielu okazjach, świętach czy imprezach rodzinnych. Przepis jest wyjątkowy dzięki prostocie, łatwości w przygotowaniu i swojskim składnikom, które w połączeniu smakują obłędnie. Mowa tu o wiejskich jajach, cebuli i maśle.
Aby przygotować pierożki z farszem jajecznym, będziemy potrzebować wody, masła, mąki i szczypty soli. Kluczowe jest jednak wyrabianie i nadanie odpowiedniego kształtu. Później wystarczy całość zapiec i gotowe!
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"
Przepis na pierożki z farszem jajecznym
Składniki na ciasto:
- 600 ml wody,
- 200 ml roztopionego masła,
- 750 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 7 jajek ugotowanych na twardo,
- pęczek zielonej cebuli,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Następnie stopniowo dolewamy wodę i energicznie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na dziesięć minut.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na kilkanaście mniejszych kulek. Małe porcje układamy w naczyniu żaroodpornym w roztopionym maśle. Ciasto ponownie przykrywamy i odkładamy na godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy farsz jajeczny. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, łączymy z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, dodajemy odrobinę farszu i zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez około 35 minut.