Pierożki z farszem jajecznym - przepis liczący to lat wraca do łask. Swojski rarytas to prawdziwy hit

Nie od dziś wiadomo, że tradycyjna kuchnia jest prawdziwym wyznacznikiem smaku. Swojskie smaki, proste potrawy i babcine receptury to prawdziwe rarytasy, które często doceniamy po latach. Pierożki z farszem jajecznym są na to idealnym przykładem - blisko sto lat temu królowały na stołach, a teraz ponownie wracają do łask.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tradycyjne, proste i swojskie smaki niegdyś królowały na stołach. Wśród nich nie sposób zapomnieć o pierożkach z banalnie prostym i tanim farszem jajecznym. Efekt to prawdziwa uczta dla zmysłów za jedynie parę złotych!

Pierożki z jajecznym farszem, czyli wielki powrót dawnego rarytasu 

Pierożki z jajecznym farszem to tradycyjne danie mające stuletnią historię. Ów rarytas niegdyś często był przygotowywany przez nasze babcie i królował na stołach przy wielu okazjach, świętach czy imprezach rodzinnych. Przepis jest wyjątkowy dzięki prostocie, łatwości w przygotowaniu i swojskim składnikom, które w połączeniu smakują obłędnie. Mowa tu o wiejskich jajach, cebuli i maśle

Aby przygotować pierożki z farszem jajecznym, będziemy potrzebować wody, masła, mąki i szczypty soli. Kluczowe jest jednak wyrabianie i nadanie odpowiedniego kształtu. Później wystarczy całość zapiec i gotowe! 

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Przepis na pierożki z farszem jajecznym

Składniki na ciasto

  • 600 ml wody,
  • 200 ml roztopionego masła,
  • 750 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo,
  • pęczek zielonej cebuli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Następnie stopniowo dolewamy wodę i energicznie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką lub folią i odkładamy na dziesięć minut. 
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilkanaście mniejszych kulek. Małe porcje układamy w naczyniu żaroodpornym w roztopionym maśle. Ciasto ponownie przykrywamy i odkładamy na godzinę. 
  3. W tym czasie przygotowujemy farsz jajeczny. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, łączymy z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki, dodajemy odrobinę farszu i zawijamy jak krokiety. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez około 35 minut. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA