• Link został skopiowany

Wystarczy "uturlać" ziemniaki i zalać mlekiem. To alternatywa dla klusek i sposób na szybki obiad

Zamiast przygotowywać klasyczne kluski postaw na smaczny i ekspresowy zamiennik. Te ziemniaczane kulki mogą konkurować nawet ze śląskim rarytasem - są obłędnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Mleczna kąpiel nada im jeszcze lepszego wyrazu.
Kluski ziemniaczane
MariaKovaleva /Shutterstock

Wypróbuj przepis na ciekawą alternatywę klusek. Obejdzie się bez długich przygotowań i skrupulatnych proporcji. Ziemniaczany rarytas podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających - a to wszystko ekspresowo i za grosze! 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Ekspresowy obiad z ziemniaków. Uformuj kuleczki i zalej mlekiem

Polska kuchnia ziemniakiem stoi, warto więc nieco poeksperymentować z tym wdzięcznym warzywem. Zamiast przygotowywać bulwy po raz setny jako placki, puree czy zapiekanki postaw na danie rodem z wiejskiej kuchni. Mowa tu o ziemniaczanych kuleczkach, które śmiało mogą konkurować z wybornymi kluskami śląskimi. Przygotowanie jest dziecinnie proste - wystarczy kilka składników, mleczna kąpiel i znakomity obiad jest gotowy! 

Ziemniaczane kulki nie potrzebują zbyt wiele, by smakowały jak kulinarne arcydzieło. Wystarczy połączyć surowe warzywa z tymi ugotowanymi - świetnie sprawdzą się np. ziemniaki z wczorajszego obiadu. Reszta dosłownie robi się sama. Dodajemy resztę produktów, mieszamy, formujemy kuleczki i gotujemy. Na koniec tylko mleczna kąpiel i można zajadać się swojskim, lekkim i zdrowym przysmakiem. 

Lepsze niż kluski śląskie - przepis na ziemniaczane kulki w mleku 

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • 2,5 kg surowych ziemniaków,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania surowych ziemniaków. Warzywa następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach i starannie odciśnij z wody. Wskazówka - najlepiej jest to zrobić przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Ważne też, by zachować płyn, bo osadzi się tam skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. 
  2. Starte ziemniaki połącz z ugotowanymi. Dodaj także sól i obie mąki. 
  3. Składniki wyrabiaj energicznie do powstania jednolitego ciasta. 
  4. Urywaj niewielką porcję ciasta i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
  5. Tak przygotowane kulki ziemniaczane gotuj w osolonej wodzie przez pięć minut. Po tym czasie odlej połowę wody i wlej mleko. Gotuj do wrzenia i gotowe! 
  6. Ziemniaczane kulki przełóż do miseczki i zalej mlekiem. Smacznego!
Więcej o: