Wypróbuj przepis na ciekawą alternatywę klusek. Obejdzie się bez długich przygotowań i skrupulatnych proporcji. Ziemniaczany rarytas podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających - a to wszystko ekspresowo i za grosze!
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, warto więc nieco poeksperymentować z tym wdzięcznym warzywem. Zamiast przygotowywać bulwy po raz setny jako placki, puree czy zapiekanki postaw na danie rodem z wiejskiej kuchni. Mowa tu o ziemniaczanych kuleczkach, które śmiało mogą konkurować z wybornymi kluskami śląskimi. Przygotowanie jest dziecinnie proste - wystarczy kilka składników, mleczna kąpiel i znakomity obiad jest gotowy!
Ziemniaczane kulki nie potrzebują zbyt wiele, by smakowały jak kulinarne arcydzieło. Wystarczy połączyć surowe warzywa z tymi ugotowanymi - świetnie sprawdzą się np. ziemniaki z wczorajszego obiadu. Reszta dosłownie robi się sama. Dodajemy resztę produktów, mieszamy, formujemy kuleczki i gotujemy. Na koniec tylko mleczna kąpiel i można zajadać się swojskim, lekkim i zdrowym przysmakiem.
Składniki:
Sposób przygotowania: