-
Haps
-
Jak przygotować
- 5 składników, które masz w kuchni stworzą staropolską zupę. Robi wrażenie smakiem i wyglądem
5 składników, które masz w kuchni stworzą staropolską zupę. Robi wrażenie smakiem i wyglądem
W polskiej kuchni możemy wyróżnić wiele różnych zup. Ich bazą jest zazwyczaj bulion, jednak ta zupa to całkowicie coś innego. Jej smak może być dla wielu osób nieznany i czas to zmienić. Do jej przygotowania nie trzeba wiele, wystarczą składniki z kuchennych szafek i gotowe.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Tradycyjne zupy kojarzą się z bulionem, warzywami, mięsem i makaronem lub ryżem. W tym przypadku jest całkowicie inaczej. Ta zupa nie ma żadnego wyżej podanego składnika. Jej bazą nie jest też wywar z mięsa i warzyw, a mleko. Dodatkowo dodaje się do niej wymieszane z cukrem i wanilią żółtka. Jak widać, jest to coś, czego większość osób nie zna. Mleczna zupa na słodko skrywa w sobie również inne składniki. Są nimi między innymi pianki wykonane z białek jajek i cukru. Na koniec całość obsypana jest ulubionymi bakaliami. Można również polać ją miodem, by słodkość była jeszcze bardziej wyczuwalna. Jak widać danie, które nazywane jest zupą nic, ma głęboki smak, a to połączenie składników jest zaskakujące.
Przepis na zupę nic
Składniki
- 600 ml mleka,
- 3 jajka,
- 5 łyżek cukru,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- bakalie.
Sposób przygotowania
- Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na wysokich obrotach miksera wraz z dwoma łyżkami cukru. Powinna z tego wyjść jednolita i sztywna masa.
- Do żółtek również dodaj dwie łyżki cukru i ucieraj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
- Do garnka wlej mleko i wymieszaj je z pozostałą ilością cukru, a także z ekstraktem waniliowym. Gotuj je na wolnym ogniu, nie dopuszczaj do wrzenia i zagotowania.
- W osobnym garnku zagotuj wodę. Na gorącym płynie ułóż porcje ubitego białka, gotuj każdą stronę po jednej minucie. Następnie zbierz wszystko łyżka i ułóż na talerzu.
- Mleko zdejmij z gazu i stopniowo zacznij do niego wlewać wymieszane żółtka. Połącz delikatnie produkty i ponownie umieść na ogniu.
- Gotową zupę przelej do misek, na górze wyłóż przygotowane pianki z bezy, obsyp całość posiekanymi bakaliami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl