Nie jesteś ze Śląska? To słowo może wydawać się zabawne, ale ciapkapusta to świetny dodatek do dań. Jak ją zrobić?

Jeśli nie jesteście ze Śląska, słowo "ciapkapusta" może wydawać wam się zabawne. Jeżeli jednak wiecie coś niecoś o tradycyjnej śląskiej kuchni, na pewno wiecie, że jest to nazwa pysznego dodatku do obiadu. Dziś przybliżymy wam tę potrawę - co to jest ciapkapusta? Jak ją zrobić? Wszystko wyjaśniamy.

Ciapkapusta, znana również jako panczkraut/pańczkraut, ciaprówka, pańciówka czy kartofelkraut, to pyszny, sycący i dość kaloryczny dodatek do dań, który przygotowuje się na Śląsku. Z czego robi się ciapkapustę? To nic innego, jak połączenie utłuczonych ziemniaków z kapustą kiszoną, podawana z podsmażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą. Jeśli macie ochotę na obiad w śląskim stylu, koniecznie musi pojawić się na waszym talerzu. Jak zrobić ciapkapustę? Z jaką potrawą ją podawać? Sprawdźcie.

Ciapkapusta – przepis

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 spora cebula,
  • 250 g boczku w kawałku lub kiełbasy

Ciapkapustę można przygotować także w wersji bezmięsnej – wtedy oczywiście boczek i kiełbasę pomijamy.

Wskazówka: ciapkapusta najlepiej smakuje, gdy jest przygotowana z kruchych, mączystych ziemniaków. Podczas zakupów szukajmy ziemniaków gatunku C, czyli na przykład Ametyst, Finezja, Melody czy Tajfun.

Jak zrobić ciapkapustę? Sposób przygotowania

Kapustę przepłukujemy (jeśli jest bardzo kwaśna, czynność tę powtarzamy dwu- lub trzykrotnie, należy wziąć pod uwagę własne upodobania kulinarne), dobrze odciskamy i odcedzamy. Szatkujemy ją na niewielkie kawałki, przekładamy do dużego garnka, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ponownie odcedzamy.

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i tłuczemy tłuczkiem lub blendujemy (masa ziemniaczana nie musi być idealnie gładka).

Cebulę i boczek lub kiełbasę kroimy w kostkę. Jeśli używamy boczku, wrzucamy go na suchą patelnię, a gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulkę. Mieszamy i podsmażamy razem. Jeżeli korzystamy z kiełbasy, na patelnię wylewamy odrobinę oleju rzepakowego lub dajemy łyżkę smalcu. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulkę, a następnie kiełbasę i podsmażamy.

Utłuczone ziemniaki mieszamy z kapustą i boczkiem bądź kiełbasą. Podajemy na gorąco jako dodatek do potraw obiadowych.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Ciapkapusta – do czego podawać?

Najczęściej serwuje się ją z karminadlami, czyli śląskimi kotletami mielonymi. Może też być dodatkiem do podsmażonej kiełbasy, duszonych żeberek lub innych mięs przyrządzonych w ten sposób. Przygotowana bez dodatku mięsa świetnie uzupełni też wegetariański posiłek (na przykład kotlety warzywne czy zrobione z tofu, jajko sadzone itd.). Niektórzy tak bardzo przepadają za ciapkapustą, że jedzą ją bez dodatków.

Ciapkapusta jest bardzo sycąca, a w wersji z boczkiem lub kiełbasą ma sporo kalorii. Jeśli ma być dodatkiem do tłustego, ciężkiego dania, można ją podać bez tego dodatku. W wersji tradycyjnej najlepiej serwować ją raz na jakiś czas – doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający dodatek do posiłku po długim spacerze w niepogodzie.