Śląska zupa, o której reszta Polski nie słyszała. Ważny jest chleb

Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.

"Mmmm, wodziunka, suchy chlyb i wody szklunka" - tak brzmi fragment piosenki o śląskiej potrawie, którą śmiało możemy określić mianem wyjątkowej i to z kilku powodów. Idealnie wpisuje się w istotę kuchni śląskiej, która jest dość prosta, ale sycąca i pożywna, by porządnie nakarmić ciężko pracujących górników i przy okazji nie obarczać długotrwałym gotowaniem zmęczonych pań domu. Wodzionka jednak nie wydaje się pożywna, ale jest bardzo smaczna. Wystarczy czerstwe pieczywo zalać gorącą wodą, dodać trochę smalcu i czosnek.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne sajgonki

Wodzionka - śląska zupa na schwał

Składniki:

  • 5-6 kromek czerstwego pieczywa,
  • ok. 2 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki smalcu, najlepiej domowego ze skwarkami,
  • sól, pieprz, przyprawa w płynie.

Wodzionka - sposób wykonania:

  1. Chleb pokrój na kawałki lub rozerwij w dłoniach. Przełóż do talerzy.
  2. W garnku zagotuj wodę z posiekanym czosnkiem oraz smalcem. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  3. Wodą zalej pokruszone pieczywo i opcjonalnie udekoruj posiekaną natką lub koperkiem.

Taka zupa to chwila roboty, a zapełni brzuchy na długie godziny. Pamiętaj jednak, żeby wybrać smalec dobrej jakości. Zazwyczaj używa się smalcu wieprzowego, ale zupa będzie dobrze smakować także na smalcu kaczym lub gęsim.

Więcej o: