-
Haps
-
Jak przygotować
- Co zrobić z mięsa mielonego? Babcie ze Śląska robią kotlety z niecodziennym dodatkiem
Co zrobić z mięsa mielonego? Babcie ze Śląska robią kotlety z niecodziennym dodatkiem
Co zrobić z mięsa mielonego? Przepisów jest całe mnóstwo i jeśli nie masz pomysłu na obiad, postaw na klasykę, ale w nieco innym, regionalnym wydaniu. Wiesz, jak kotlety mielone robią starsze panie ze Śląska? Jeden ze składników najpierw cię mocno zdziwi, później sprawi, że już zawsze będziesz tak robić kotlety mielone.
Mięso mielone na obiad to niekończąca się lista przepisów, ale i tak najczęściej decydujemy się na klasykę, czyli kotlety mielone. Jednak doskonale wiemy, że kotlety w każdym domu smakują nieco inaczej, a już zupełnie inaczej smakują w niektórych domach na Śląsku. Słyszeliście o karminadlach, czy też karbinadlach? To pyszne i soczyste kotlety z mięsa mielonego i... śledzia. Ta wersja to spełnienie marzeń każdego miłośnika domowych obiadów.
Co zrobić z mięsa mielonego? Postaw na śląskie karminadle
Składniki:
- ok. 1 kg mięsa mielonego, najlepiej karkówki lub łopatki,
- 2-3 solone płaty śledziowe (wcześniej trzeba je wymoczyć),
- 2 jajka,
- 1 bułka namoczona w mleku lub bulionie,
- mąka pszenna,
- smalec do smażenia,
- sól, pieprz, odrobina majeranku, czosnek granulowany.
Karminadle - sposób wykonania:
- Płaty śledziowe muszą być odmoczone z nadmiaru soli. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Mocz przez 2-3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Następnie osusz rybę i pokrój ją w kostkę, dość drobną.
- Mięso mielone wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowy. Kiedy mięso się ociepla, zeszklij posiekaną cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu i namocz czerstwą kajzerkę.
- Do miski z mięsem dodaj posiekane filety śledziowe, wbij jajka, odciśniętą kajzerkę i przyprawy do smaku - uważaj jednak z solą, ponieważ śledzie na pewno wciąż będą lekko słone.
- Masę mięsną dokładnie wyrób. Powinna być lekko kleista. Następnie za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj w nich kotlety. Następnie każdego kotleta obtocz w mące z obu stron i lekko uklep.
- Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo smalcu. Następnie połóż na nie kotlety i na umiarkowanej mocy palnika zmaż, aż z obu stron będą apetycznie zarumienione.
Tak przygotowane śląskie kotlety idealnie smakują z każdymi dodatkami. Ja zazwyczaj stawiam na zasmażane buraczki lub surówkę z czerwonej kapusty i ziemniaczane purée. Dobrze smakują także z kaszą gryczaną lekko okraszoną podsmażoną cebulką.