Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów, zna ją każdy. A czy wiesz, czym jest szałot?

Sałatka jarzynowa pojawia się na naszych stołach i od święta, i bez okazji. Znają ją wszyscy. Ale czy wiecie, co to jest szałot jarzynowy? To sałatka jarzynowa po śląsku. Jak się robi tradycyjny szałot śląski? Zapraszamy po przepisy!

Jeśli dociekać, jaka sałatka jarzynowa jest najlepsza, jesteśmy pewni, że lwia część badanych odpowie: taka, jaką robi (robiła) moja mama/babcia. W każdym domu sałatka ta smakuje trochę inaczej, a wszystko zależy od warzyw, które się do niej dodaje oraz ich proporcji. Sałatkę jarzynową zna każdy, ale wiecie, jak zrobić szałot jarzynowy? A czym jest tradycyjny szałot śląski? 

Co to jest szałot jarzynowy? 

Szałot jarzynowy to sałatka jarzynowa po śląsku - najczęściej podaje się ją z podsmażonymi kawałkami wędzonego boczku lub słoniny. Jeśli macie ochotę na innowację w kuchni i urozmaicenie swojej sałatki warzywnej (i oczywiście nie jesteście weganami lub wegetarianami), możecie spróbować przygotować ją po śląsku.

Sałatka jarzynowa po śląsku - przepis

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 nieduży seler,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 małe kwaśne jabłka,
  • 200 g kiełbasy i kawałek słoniny*,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez,
  • sól i pieprz

*można zamienić na boczek, podsmażamy go bez oleju

Zobacz wideo

Jak zrobić sałatkę jarzynową po śląsku?

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie razem z jabłkami obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i również kroimy. W kostkę kroimy także kiełbasę oraz ogórki. Wszystkie warzywa oraz jajka mieszamy w dużej misce razem z odcedzonym groszkiem konserwowym.

Na patelni roztapiamy słoninę i wrzucamy kiełbasę, podsmażamy. Następnie, razem z tłuszczem, dodajemy ją do warzyw. 

Do sałatki dodajemy majonez, sól i pieprz - ilości wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można przyozdobić natką pietruszki.

Czym jest tradycyjny szałot śląski?

Trochę inaczej sprawa się ma jeśli chodzi o tradycyjny szałot śląski. Tutaj przepis jest trochę inny - szałot bazuje na ziemniakach, jajkach na twardo oraz ogórkach kiszonych i również zawiera mięsną wkładkę. Dodaje się do niego słoninę, boczek, filety śledziowe lub kiełbasę. Taki szałot również możecie łatwo przygotować samodzielnie, nawet jeśli nie jesteście ze Śląska. 

Tradycyjny szałot śląski - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku, 
  • 200 g cebuli,
  • 300 g ogórków kiszonych,
  • 4 jajka,
  • 3-4 pełne łyżki musztardy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka kminku,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić tradycyjny szałot śląski?

Ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Boczek kroimy w kostkę i zesmażamy, na ostatnie kilka minut dodajemy posiekaną cebulę. Jajka gotujemy na twardo. 

Ziemniaki obieramy z łupin, a jajka ze skorupek, kroimy w kostkę. Kroimy także ogórki kiszone. Jajka, ziemniaki, ogórki oraz boczek z cebulką i tłuszczem przekładamy do dużej miski. Dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem. 

Więcej o: