Jeśli dociekać, jaka sałatka jarzynowa jest najlepsza, jesteśmy pewni, że lwia część badanych odpowie: taka, jaką robi (robiła) moja mama/babcia. W każdym domu sałatka ta smakuje trochę inaczej, a wszystko zależy od warzyw, które się do niej dodaje oraz ich proporcji. Sałatkę jarzynową zna każdy, ale wiecie, jak zrobić szałot jarzynowy? A czym jest tradycyjny szałot śląski?
Szałot jarzynowy to sałatka jarzynowa po śląsku - najczęściej podaje się ją z podsmażonymi kawałkami wędzonego boczku lub słoniny. Jeśli macie ochotę na innowację w kuchni i urozmaicenie swojej sałatki warzywnej (i oczywiście nie jesteście weganami lub wegetarianami), możecie spróbować przygotować ją po śląsku.
Składniki:
*można zamienić na boczek, podsmażamy go bez oleju
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości, a następnie razem z jabłkami obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i również kroimy. W kostkę kroimy także kiełbasę oraz ogórki. Wszystkie warzywa oraz jajka mieszamy w dużej misce razem z odcedzonym groszkiem konserwowym.
Na patelni roztapiamy słoninę i wrzucamy kiełbasę, podsmażamy. Następnie, razem z tłuszczem, dodajemy ją do warzyw.
Do sałatki dodajemy majonez, sól i pieprz - ilości wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę można przyozdobić natką pietruszki.
Trochę inaczej sprawa się ma jeśli chodzi o tradycyjny szałot śląski. Tutaj przepis jest trochę inny - szałot bazuje na ziemniakach, jajkach na twardo oraz ogórkach kiszonych i również zawiera mięsną wkładkę. Dodaje się do niego słoninę, boczek, filety śledziowe lub kiełbasę. Taki szałot również możecie łatwo przygotować samodzielnie, nawet jeśli nie jesteście ze Śląska.
Składniki:
Ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Boczek kroimy w kostkę i zesmażamy, na ostatnie kilka minut dodajemy posiekaną cebulę. Jajka gotujemy na twardo.
Ziemniaki obieramy z łupin, a jajka ze skorupek, kroimy w kostkę. Kroimy także ogórki kiszone. Jajka, ziemniaki, ogórki oraz boczek z cebulką i tłuszczem przekładamy do dużej miski. Dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.