Kluski ¶l±skie to tradycyjne i niezwykle uniwersalne danie, które przygotowuje się w bardzo krótkim czasie. Można je podawać z różnego rodzaju surówkami, mięsami i sosami. Jak je zrobić? To naprawdę łatwe. Wystarczy połączyć ziemniaki z jajkiem i mąką i ugotować kluski. W ich przygotowaniu najważniejsze to zachowanie odpowiednich proporcji.
Przepis na kluski śląskie. Tradycyjne danie, które zasmakuje każdemu łasuchowi
Aby wykonać kluski śląskie, trzeba przygotować mąkę ziemniaczaną, jajko i ziemniaki.
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- jajko,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Kluski śląskie zrobisz w kilka chwil. Ich wykonanie jest naprawdę bardzo proste
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i ugotuj je. Kiedy przestygną, przepuść je przez praskę. Można też je utłuc.
- Przełóż ziemniaki na stolnicę, oddziel jedną czwartą i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj odłożone ziemniaki. Do ziemniaków i mąki dodaj jajko. Wsyp soli do smaku.
- Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie o jednolitej konsystencji. Formuj kulki i rób w nich wgłębienia palcem. Wrzucaj kluski do osolonej wrzącej wody. Przemieszaj całość, aby nie przykleiły się do dna garnka.
- Gotuj kluski przez około dwie minuty od ich wypłynięcia.
- Kluski najlepiej podawać bezpośrednio po ich przyrządzeniu.
Smacznego!
Z czym podawać kluski śląskie? To bardzo uniwersalne danie
Kluski śląskie można podawać z różnego rodzaju surówkami i sosami mięsnymi. Warto serwować je z kapustą kiszoną i startą marchewką. Smakują równie dobrze z cebulką i skwarkami. Mogą stanowić dodatek do potraw lub oddzielne danie.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl