Kluski ¶l±skie - przepis na pyszne, tradycyjne danie. Przygotujesz je tylko z trzech składników

Podajemy bardzo prosty przepis na kluski ¶l±skie. To klasyczne danie można zrobić w okamgnieniu. Do jego przygotowania będ± potrzebne tylko trzy składniki: ziemniaki, jajko i m±ka ziemniaczana. Przygotowanie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.

Kluski ¶l±skie to tradycyjne i niezwykle uniwersalne danie, które przygotowuje się w bardzo krótkim czasie. Można je podawać z różnego rodzaju surówkami, mięsami i sosami. Jak je zrobić? To naprawdę łatwe. Wystarczy połączyć ziemniaki z jajkiem i mąką i ugotować kluski. W ich przygotowaniu najważniejsze to zachowanie odpowiednich proporcji.

Zobacz wideo

Przepis na kluski śląskie. Tradycyjne danie, które zasmakuje każdemu łasuchowi

Aby wykonać kluski śląskie, trzeba przygotować mąkę ziemniaczaną, jajko i ziemniaki. 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.

Kluski śląskie zrobisz w kilka chwil. Ich wykonanie jest naprawdę bardzo proste

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj je. Kiedy przestygną, przepuść je przez praskę. Można też je utłuc. 
  2. Przełóż ziemniaki na stolnicę, oddziel jedną czwartą i w to miejsce wsyp mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj odłożone ziemniaki. Do ziemniaków i mąki dodaj jajko. Wsyp soli do smaku.
  3. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie o jednolitej konsystencji. Formuj kulki i rób w nich wgłębienia palcem. Wrzucaj kluski do osolonej wrzącej wody. Przemieszaj całość, aby nie przykleiły się do dna garnka.
  4. Gotuj kluski przez około dwie minuty od ich wypłynięcia. 
  5. Kluski najlepiej podawać bezpośrednio po ich przyrządzeniu.

Smacznego!

Z czym podawać kluski śląskie? To bardzo uniwersalne danie

Kluski śląskie można podawać z różnego rodzaju surówkami i sosami mięsnymi. Warto serwować je z kapustą kiszoną i startą marchewką. Smakują równie dobrze z cebulką i skwarkami. Mogą stanowić dodatek do potraw lub oddzielne danie. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: