Kuchnia śląska jest specyficzna, ale naprawdę pyszna i zaskakująco prosta. Najlepszym dowodem na to jest danie, którym uraczono gości na poprawinach wesela w okolicach Raciborza. Panczkraut z żeberkami każdy wspomina do dziś, a przepis jest tak prosty, że robię to danie regularnie.
Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Panczraut, czyli inaczej ciapkapusta to charakterystyczne danie dla kuchni śląskiej i stanowi tam ważny element rodzinnych posiłków, także tych serwowanych podczas ważniejszych uroczystości. To danie z ziemniaków i kiszonej kapusty, często z dodatkiem boczku lub słoniny. Może stanowić samodzielny posiłek lub stanowić wspaniały dodatek do duszonych albo pieczonych mięs, kultowej rolady lub żeberek. Przepis jest banalny, a panczraut oprócz tego, że smakuje, to jeszcze syci i kosztuje grosze.
REKLAMA
Zobacz wideo
Panczrakut, czyli ciapkapusta - przepis na śląski przysmak
Składniki:
1 kg ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany,
ok. 500-700 g kiszonej kapusty,
1 cebula,
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
łyżka smalcu
opcjonalnie: 100 g wędzonego boczku.
Panczraut - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. W tym samym czasie zajmij się kapustą. Możesz ją opłukać, ja jednak wolę gdy jest kwaśniejsza. Następnie przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedź i utłucz. Cebulę podsmaż na złoto na smalcu. W tym czasie możesz podsmażyć także boczek.
Do ziemniaków dodaj ugotowaną kapustę, podsmażoną cebulę oraz boczek. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj dokładnie. Danie powinno mieć kremową konsystencję.