Na Śląsku na poprawinach podali panczkraut. To najlepsze danie z kapustą na świecie

Kuchnia śląska jest specyficzna, ale naprawdę pyszna i zaskakująco prosta. Najlepszym dowodem na to jest danie, którym uraczono gości na poprawinach wesela w okolicach Raciborza. Panczkraut z żeberkami każdy wspomina do dziś, a przepis jest tak prosty, że robię to danie regularnie.

Panczraut, czyli inaczej ciapkapusta to charakterystyczne danie dla kuchni śląskiej i stanowi tam ważny element rodzinnych posiłków, także tych serwowanych podczas ważniejszych uroczystości. To danie z ziemniaków i kiszonej kapusty, często z dodatkiem boczku lub słoniny. Może stanowić samodzielny posiłek lub stanowić wspaniały dodatek do duszonych albo pieczonych mięs, kultowej rolady lub żeberek. Przepis jest banalny, a panczraut oprócz tego, że smakuje, to jeszcze syci i kosztuje grosze. 

Zobacz wideo

Panczrakut, czyli ciapkapusta - przepis na śląski przysmak

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany,
  • ok. 500-700 g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 
  • łyżka smalcu
  • opcjonalnie: 100 g wędzonego boczku.

Panczraut - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. W tym samym czasie zajmij się kapustą. Możesz ją opłukać, ja jednak wolę gdy jest kwaśniejsza. Następnie przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Ugotuj do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź i utłucz. Cebulę podsmaż na złoto na smalcu. W tym czasie możesz podsmażyć także boczek.
  3. Do ziemniaków dodaj ugotowaną kapustę, podsmażoną cebulę oraz boczek. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj dokładnie. Danie powinno mieć kremową konsystencję.
Lubisz dania kuchni śląskiej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.