Wajecznica to smakowite połączenie klasycznej jajecznicy oraz wędzonej słoniny. Znana jest na całym Śląsku, zwłaszcza w regionie Cieszyna. Danie w 2008 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "gotowe dania i potrawy w województwie śląskim". Wajecznica, zwana też smażylnicą, charakteryzuje się gęstą, mocno wysmażoną konsystencją oraz wyjątkowym smakiem i zapachem. Wyczuwalna jest w niej nutka wędzonki, na której jajka są smażone. Jak przygotować pyszną śląską potrawę?
Jajecznica po cieszyńsku to istna bomba energetyczna, która zjedzona o poranku dostarczy nam sił na wiele godzin. Jej przyrządzenie nie różni się zbytnio od klasycznej wersji. Smaży się ją na tłuszczu - w tym przypadku wędzonej słoninie - na małym ogniu, tak by ścięła się mocno i równomiernie. Doskonale komponuje się ze świeżym, chrupiącym pieczywem obłożonym sałatą i warzywami. Posiłek w takim wydaniu gwarantuje, że wejdziemy w nowy dzień z uśmiechem na twarzy.
Składniki:
Zacznij od pokrojenia słoniny w drobną kostkę. Przenieś ją na patelnię, a następnie wytop na sucho, bez dodatku oleju czy masła. Na patelnię ze słoniną wbij jajka i energicznie je wymieszaj. Smaż całość na małym ogniu, nie przestając mieszać - w przeciwnym wypadku masa jajeczna przylgnie do patelni i się przypali. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek, a gotowe danie dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania. Wymieszaj i zaserwuj razem ze świeżym pieczywem oraz warzywami, np. ogórkami, pomidorami, papryką. Smacznego!