Jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica lub omlety. Owszem, te przepisy są smaczne i się sprawdzają, ale czasami warto nieco zaszaleć i zjeść coś naprawdę niebanalnego. Muffinki jajeczne z piekarnika są tak pyszne, że nie uwierzysz, jak łatwo się je robi. Dodaj swoje ulubione dodatki, a przez długi czas nie zjesz na śniadanie nic innego.
Pomysł na śniadanie z jajkami - kolorowe muffinki
Składniki:
- 3 średnie jajka,
- 20 g ulubionej wędliny, możesz to być szynka, ale polecam salami,
- 15 g ulubionego sera (polecam mozzarellę),
- 1 niewielki pomidor,
- pół papryki,
- 1 mała cebula,
- spora garść ulubionej sałaty lub szpinaku,
- przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła.
Muffinki jajeczne - sposób wykonania:
- Warzywa pokrój w kostkę. Jajka wbij do miseczki i rozmąć je widelcem. Dodaj przyprawy.
- Formę do babeczek możesz wysmarować odrobiną masła. Teraz układaj warstwami składniki. Zacznij od sałaty, następnie pokrojona wędlina, warzywa i ser. Następnie zalej wszystkie porcje jajkiem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Muffinki jajeczne piecz przez ok. 25 minut.
Takie muffinki to wymarzone śniadanie białkowo tłuszczowe. Nasyci na wiele godzin i zapewni porządną dawkę energii. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego i jednocześnie trochę wyczyścić lodówkę, takie muffinki sprawdzą się perfekcyjnie.