Co na śniadanie zamiast kanapek? Postaw na jajka z piekarnika - są pyszne i kolorowe

Co zrobić na śniadanie, kiedy przejadły się nam już kanapki i jajecznica? Muffinki jajeczne z piekarnika to idealna opcja śniadaniowa, kiedy chcesz zjeść smacznie, zdrowo i dodatkowo nasycić się na długie godziny. Jak je zrobić? Zdziwisz się, że to takie łatwe.

Jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica lub omlety. Owszem, te przepisy są smaczne i się sprawdzają, ale czasami warto nieco zaszaleć i zjeść coś naprawdę niebanalnego. Muffinki jajeczne z piekarnika są tak pyszne, że nie uwierzysz, jak łatwo się je robi. Dodaj swoje ulubione dodatki, a przez długi czas nie zjesz na śniadanie nic innego. 

Zobacz wideo

Pomysł na śniadanie z jajkami - kolorowe muffinki

Składniki:

  • 3 średnie jajka,
  • 20 g ulubionej wędliny, możesz to być szynka, ale polecam salami,
  • 15 g ulubionego sera (polecam mozzarellę),
  • 1 niewielki pomidor,
  • pół papryki,
  • 1 mała cebula,
  • spora garść ulubionej sałaty lub szpinaku,
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła.

Muffinki jajeczne - sposób wykonania:

  1. Warzywa pokrój w kostkę. Jajka wbij do miseczki i rozmąć je widelcem. Dodaj przyprawy.
  2. Formę do babeczek możesz wysmarować odrobiną masła. Teraz układaj warstwami składniki. Zacznij od sałaty, następnie pokrojona wędlina, warzywa i ser. Następnie zalej wszystkie porcje jajkiem.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Muffinki jajeczne piecz przez ok. 25 minut.

Takie muffinki to wymarzone śniadanie białkowo tłuszczowe. Nasyci na wiele godzin i zapewni porządną dawkę energii. Jeśli chcesz zjeść coś naprawdę pysznego i jednocześnie trochę wyczyścić lodówkę, takie muffinki sprawdzą się perfekcyjnie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.