Śniadania na słodko wbrew powszechnemu przekonaniu mogą sycić na długo. Naturalny jogurt grecki to świetna propozycja na rozpoczęcie dnia. Można przygotować z niego wiele różnorodnych dań, ale i jeść z ulubionymi dodatkami. Pobudza odporność, wspiera odchudzanie i sprawia, że cały dzień będziemy tryskać energią.
Jogurt grecki ma wiele pozytywnych właściwości, więc zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Jest doskonałym źródłem tłuszczów oraz białka, a także witamin z grupy B, a szczególnie B2 oraz B12. Ta pierwsza pozytywnie wpływa na gospodarkę energetyczną organizmu oraz dobrze działa na wzrok. Z kolei druga reguluje procesy powstawania czerwonych krwinek. Jogurt grecki zawiera też kwas foliowy, który ma pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego.
Jogurt grecki jest też źródłem wapnia oraz selenu i fosforu. Selen odpowiada za prawidłowe działanie tarczycy, ale także wspiera kondycję serca i odporność, a fosfor ma pozytywny wpływ na mineralizację kości i zębów. To świetny produkt dla diabetyków i osób, które są na diecie redukcyjnej.
Jogurt grecki doskonale zastąpi śmietanę czy majonez. Sprawdzi się więc jako dodatek do zup, sosów oraz surówek. Na śniadanie można przygotować placuszki z bananem z dodatkiem jogurtu greckiego czy jeść go samodzielnie z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdza się płatki owsiane, owoce sezonowe, orzechy, płatki migdałów, kawałki gorzkiej czekolady, miód, suszone owoce czy muesli.