Ciocia cukierniczka robi najbardziej kremowy sernik. Nie wierzyłam, kiedy powiedziała co dodaje do masy

Przepis na sernik jest w zasadzie dobrze znany i każdy jakiś tam sernik kiedyś zrobił - z lepszym lub gorszym skutkiem. Jednak moja ciocia, która od kilkudziesięciu lat pracuje w cukierni, robi sernik tak kremowy, że kiedy biorę pierwszy kęs, czuję łaskotki szczęścia w mózgu. Jak zrobić sernik, który jest delikatny i nigdy nie opada? Przyda się składnik, który raczej nie kojarzy się z wypiekami.

Jak zrobić sernik, żeby był delikatny, kremowy i nie opadał? Nie musisz się gimnastykować ani odmawiać nad masą serową tajemnych zaklęć - wystarczy, że poznasz przepis na sernik mojej cioci. Ciocia od lat pracuje w cukierni i odebrała wykształcenie cukiernicze jeszcze w latach siedemdziesiątych. Właśnie taki sernik robią starsze gospodynie. Stawiają na konkretny, najlepiej wiejski ser i... ziemniaki. Może wydawać się to dziwne, ale smak ziemniaków jest niewyczuwalny, za to konsystencja sernika... palce lizać to mało powiedziane. 

Zobacz wideo

Kremowy sernik cioci - do masy dodaj ziemniaki

Składniki:

  • ok. 750 g półtłustego, najlepiej wiejskiego twarogu (lepiej zrezygnować z sera w wiaderku),
  • 250 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, najlepiej z dużą zawartością skrobi,
  • 7 średnich jajek,
  • 150 g masła,
  • szklanka cukru
  • kilka kropelek esencji waniliowej,
  • herbatniki na spód (możesz także zrobić sernik bez spodu).

Sernik z ziemniakami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj ser i ziemniaki. Zmiel je w maszynce do mielenia co najmniej 2 razy. 
  2. Jajka sparz i oddziel biała od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli - wówczas białka lepiej się ubiją.
  3. Przygotuj miskę i włóż do niej miękkie masło. Następnie dodaj cukier i całość utrzyj na puch. Nie spiesz się - masa powinna się dobrze napowietrzyć. Następnie dodawaj żółtko po żółtku, nie przerywając miksowania.
  4. Do miski z utartym masłem dodaj twaróg zmielony z ziemniakami. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj całość szpatułką. 
  5. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Jeśli chcesz, połóż na dno herbatniki lub biszkopty. Następnie ostrożnie przełóż masę na sernik i wyrównaj wierzch. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez 40-45 minut. Piekarnik powinien pracować w funkcji góra-dół. Po upieczeniu ostudź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Taki sernik smakuje idealnie o każdej porze dnia i nocy. Kiedy ciasto ostygnie, udekoruj je cukrem pudrem lub polewą z białej albo mlecznej czekolady. Rozpłyniesz się od pierwszego kęsa. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.