Choć hiszpański omlet wymaga więcej nakładu pracy niż polski podstawowy omlet z jaj, to zdecydowanie warto. Warto jednak pamiętać, że w tej wersji nie może zabraknąć ziemniaków oraz cebuli, bo smak nie będzie taki sam. Oto przepis na hiszpański rarytas tortilla de patatas.
Ten hiszpański omlet z ziemniakami jest naprawdę pyszny. Miłośnicy tego warzywa będą wręcz zachwyceni. I choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu, to zdecydowanie warto poświęcić każdą minutę. Smak wynagrodzi wszystko.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę w drobne kawałeczki, następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w drobne plasterki. Odsączamy je z wody, a później smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy je z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, całość mieszamy trzepaczką.
Do masy dodajemy ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie wlewamy wymieszaną na gładko masę. Aby obrócić omlet, przekładamy go na talerz, przykrywamy patelnią, a następnie odwracamy całość. Pilnujemy jednocześnie, aby nie był on smażony na zbyt dużym ogniu. Tak przygotowany omlet podajemy z ziołami lub ulubionym sosem - czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!