Niby omlet z popularnym warzywem, a jednak hiszpański rarytas. Nie chcę niczego innego na śniadanie

Pełnowartościowe, ale i pyszne śniadanie, to obowiązkowy posiłek na rozpoczęcie dnia. Warto więc postawić na hiszpański omlet z ziemniaków, czyli tortilla de patatas. W Polsce niewielu o nim słyszało, jednak jest naprawdę pyszny.

Choć hiszpański omlet wymaga więcej nakładu pracy niż polski podstawowy omlet z jaj, to zdecydowanie warto. Warto jednak pamiętać, że w tej wersji nie może zabraknąć ziemniaków oraz cebuli, bo smak nie będzie taki sam. Oto przepis na hiszpański rarytas tortilla de patatas.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Tortilla de patatas, czyli przepis na omlet z ziemniakami. Smakuje obłędnie  

Ten hiszpański omlet z ziemniakami jest naprawdę pyszny. Miłośnicy tego warzywa będą wręcz zachwyceni. I choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu, to zdecydowanie warto poświęcić każdą minutę. Smak wynagrodzi wszystko. 

Składniki: 

  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki, 
  • cebula, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • pozostałe przyprawy wedle uznania (oregano, słodka papryka, chilli), 
  • olej lub masło do smażenia. 

Hiszpański omlet - jak zrobić go w domu? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

Kroimy cebulę w drobne kawałeczki, następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w drobne plasterki. Odsączamy je z wody, a później smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy je z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, całość mieszamy trzepaczką. 

Do masy dodajemy ziemniaki oraz podsmażoną cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie wlewamy wymieszaną na gładko masę. Aby obrócić omlet, przekładamy go na talerz, przykrywamy patelnią, a następnie odwracamy całość. Pilnujemy jednocześnie, aby nie był on smażony na zbyt dużym ogniu. Tak przygotowany omlet podajemy z ziołami lub ulubionym sosem - czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego! 

Więcej o: