Kuchnia śląska z całą pewnością należy do wyjątkowych, a wszystkie potrawy są szczególne. Króluje to prostota i smak, dania są sycące i treściwe. Najsłynniejszym daniem bezsprzecznie jest rolada z kluskami i modrą kapustą, ale dziś powiemy o czymś innym. Kapusta w tej wersji zasmakuje każdemu, a już połowa porcji nasyci lepiej niż obfity, dwudaniowy obiad.
Fot. Grzegorz Skowronek / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciapkapusta zwana także panczkrautem to klasyczne danie kuchni śląskiej i niemieckiej. Stanowi danie samo w sobie lub dodatek do pieczonych albo duszonych żeberek, czy też sztuki mięsa. To połączenie kapusty i ziemniaków w pierwszej chwili może wydawać się czymś wyjątkowym, ale kiedy spróbujesz, z miejsca przepadniesz. Zobacz, jak łatwo możesz zrobić śląską ciap kapustę i nasycić się porządnie za kilkanaście złotych.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz, co i jak należy mrozić
Ciapkapusta - przepis na śląski przysmak z kilku składników
Składniki:
1 kg ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany,
ok. 500-700 g kiszonej kapusty,
1 cebula,
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
łyżka smalcu
opcjonalnie: 100 g wędzonego boczku.
Ciapkapusta - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. W tym samym czasie zajmij się kapustą. Możesz ją opłukać, ja jednak wolę gdy jest kwaśniejsza. Następnie przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedź i utłucz. Cebulę podsmaż na złoto na smalcu. W tym czasie możesz podsmażyć także boczek.
Do ziemniaków dodaj ugotowaną kapustę, podsmażoną cebulę oraz boczek. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj dokładnie. Danie powinno mieć kremową konsystencję.