Zupa czosnkowa jest bardzo popularna na dole mapy naszego kraju, ale kiedy robi się chłodniej i sezon przeziębieniowy się zaczyna, każdy bez wyjątku powinien sięgnąć po miseczkę tej zupy. Przepis na zupę czosnkową nikomu nie powinien sprawić problemu. Podstawą jest oczywiście esencjonalny bulion, ale przyda się także ser oraz pewna przyprawa.
Sergii Koval /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa czosnkowa to chyba najlepsza zupa na jesień i zimę, kiedy chcemy się szybko rozgrzać i jednocześnie zadbać o swoją odporność, bo jak wszyscy wiemy, czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk. Jak zrobić zupę czosnkową, żeby była skuteczna, ale tez naprawdę przepyszna i aromatyczna? Nie zapomnij o twardym dojrzewającym serze, polecam Bursztyn lub parmezan. Przyda się także tymianek. To zioło świetnie pokręci smak zupy czosnkowej i doda jej niezwykłego aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować przesoloną zupę? Poznaj nasze triki
Zupa czosnkowa - gorący przysmak na przeziębienie
Składniki:
2 l rosołu lub dowolnego bulionu,
2 niewielkie cebule,
10-12 ząbków czosnku
ok. 100 g serka topionego (ja używam ziołowego - polecam),
starty twardy ser (polecam Bursztyn),
sól, pieprz, liście laurowe, tymianek,
grzanki ziołowe do podania.
Zupa czosnkowa - sposób wykonania:
Czosnek drobno posiekaj. Nie przeciskaj go przez praskę, by nie puścił soku. Cebulę pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej niewielka ilość masła i dodaj cebulę. Zeszklij ją i dodaj czosnek. Smaż minutę i zalej całość gorącym bulionem. Dodaj liście laurowe i gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj grzanki.
Dodaj serek topiony i poczekaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku przyprawami i wlej do miseczek lub talerzy. Posyp startym serem i dodaj grzanki. Smacznego!
Na jakim bulionie najlepiej ugotować zupę czosnkową. Tutaj opcji jest wiele, jednak najsmaczniejsza zupa czosnkowa wyjdzie na esencjonalnym wywarze z kości wołowych. Polecam także zupę czosnkową na wywarze z baraniny, chociaż nie każdemu może odpowiadać charakterystyczny aromat tego mięsa.