Tak robią placki ziemniaczane na Podhalu. Będą delikatne i pełne smaku, ale pamiętaj o mleku

Kuchnia podhalańska cechuje się prostotą i niesamowitą dbałością o smaki potraw. Królują tam kapusta, mięso oraz oczywiście ziemniaki. Z ziemniaków na Podhalu robi się najlepsze w całej Polsce placki ziemniaczane. Ziemniaków nie trzeba trzeć, a swój smak zawdzięczają mleku, ale nie takiemu zwykłemu z kartonu.

Moskole to istota kuchni podhalańskiej, która ma być prosta, sycąca i pyszna. Ziemniaczane placuszki z dodatkiem zsiadłego mleka to świetny dodatek do mięs, gulaszu, świetnie smakują podane z bryndzą lub skwarkami. Tradycyjnie, moskole były jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole na Podhalu, więc jeśli chcesz wyruszyć w podróż kulinarną na Podhale, zrób dziś moskole. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to zrobisz je naprawdę migusiem. Ten przepis przeniesie cię prosto pod Tatry.

Zobacz wideo Zobacz przepis na fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Moskole - podhalańskie placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 średnie jajka,
  • około 180-200 ml zsiadłego mleka (najlepiej z zaufanego, wiejskiego źródła),
  • sól, pieprz, czosnek granulowany.

Moskole sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą. Następnie utłucz lub zmiel ziemniaki (masa musi być jednolita) i pozostaw, by ostygły.
  2. Do ostudzonych ziemniaków dodaj zsiadłe mleko, mąkę, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Przygotuj stolnicę i oprósz ją mąką. Wyjmij masę na stolnicę i wyrób na elastyczne ciasto. Formuj owalne placuszki o grubości około 2 - 3 cm.
  4. Moskole smaż, aż uzyskają złoty kolor na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Możesz również upiec je w piekarniku.

Skąd nazwa moskole? Od Moskali, którzy w czasach zaborów "przynieśli" ze sobą przepis na te łatwe i smaczne placki z ziemniaków. Z czym podawać moskole? Moim numerem jeden jest sos grzybowy lub masło czosnkowe. Będą pasowały także do konfitury żurawinowej lub po prostu okraszone podsmażoną cebulką ze skwarkami.

Więcej o: