• Link został skopiowany

Jajka, grzyby i coś jeszcze. Ten składnik sprawia, że jajecznica staje się aksamitna

Z pozoru zwykła jajecznica z grzybami może zyskać zupełnie nowy smak i konsystencję. Wystarczy jeden kremowy dodatek, by zamienić klasyczne śniadanie w coś naprawdę wyjątkowego.
Śniadanie na słono - jajecznica z grzybami (zdjęcie ilustracyjne)
Jajecznica z grzybami, Fot. xesisex / pixabay

Najlepszy przepis na jajecznicę z grzybami? Możesz wykorzystać dowolne grzyby, choć ja najczęściej sięgam po kurki lub borowiki. To klasyk, szczególnie jesienią, ale dodatek serka śmietankowego wynosi ją na zupełnie inny poziom. Dzięki niemu danie zyskuje kremową konsystencję i wyjątkowy smak. To idealna propozycja na weekendowe śniadanie, które zaskoczy domowników.

Zobacz wideo Ogromny wysyp grzybów. "Pierwszy raz zobaczyłem coś takiego"

Jak zrobić jajecznicę z grzybami leśnymi? Tak przygotowana zaskoczy każdego na śniadaniu

Dodając serek do jajecznicy, zyskuje ona wyjątkową konsystencję i bogaty smak. Taki dodatek idealnie współgra z grzybami leśnymi. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 4 jajka,
  • 200 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, kurki, podgrzybki),
  • małą cebulę,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki serka kremowego (np. typu Philadelphia),
  • szczyptę soli i pieprzu,
  • świeży szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Aksamitna jajecznica z grzybami leśnymi. Przepis jest banalnie prosty

Oczyść grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie złocista i miękka. Do cebuli dodaj pokrojone grzyby. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Do usmażonych składników dodaj serek i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. W osobnej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu. Wlej je na patelnię z grzybami i serkiem. Delikatnie mieszaj, aż jajka się zetną, ale pozostaną kremowe.  Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia. Przełóż na talerz, udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: