Najlepszy przepis na jajecznicę z grzybami? Możesz wykorzystać dowolne grzyby, choć ja najczęściej sięgam po kurki lub borowiki. To klasyk, szczególnie jesienią, ale dodatek serka śmietankowego wynosi ją na zupełnie inny poziom. Dzięki niemu danie zyskuje kremową konsystencję i wyjątkowy smak. To idealna propozycja na weekendowe śniadanie, które zaskoczy domowników.
Dodając serek do jajecznicy, zyskuje ona wyjątkową konsystencję i bogaty smak. Taki dodatek idealnie współgra z grzybami leśnymi. Składniki, których będziesz potrzebować:
Oczyść grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie złocista i miękka. Do cebuli dodaj pokrojone grzyby. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Do usmażonych składników dodaj serek i mieszaj do momentu jego rozpuszczenia. W osobnej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu. Wlej je na patelnię z grzybami i serkiem. Delikatnie mieszaj, aż jajka się zetną, ale pozostaną kremowe. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia. Przełóż na talerz, udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!