• Link został skopiowany

Najlepszy dodatek do żeberek i kotletów. Na Śląsku to świętość każdej gospodyni

Kuchnia śląska ma rzesze fanów w całej Polsce, nie tylko w regionie i chętnie sięgamy po najróżniejsze przepisy. Najczęściej na naszych stołach lądują klasyczne kluski z dziurką i rolada, ale pojawiają się także inne śląskie smakołyki i dziś skupimy się na jednym z nich. Połączenie smaku i prostoty, które idealnie podkręca smak żeberek, golonki i kotletów. Jak zrobić panczkraut? Zadbaj o odpowiednie ziemniaki.
Ciapkapusta
Natalia Hanin /Shutterstock

Panczkraut to danie, które pochodzi z kuchni śląskiej i niemieckiej i przez niektórych znane jest pod nazwą ciapkapusty. To właśnie ziemniaki i kapusta odgrywają tu główne role, ważne są także przyprawy, które podkręcają całość i wydobywają ukryte smaki i aromaty. To wymarzony dodatek do smażonych żeberek, wolno gotowanej golonki i wszelkich kotletów, a wykonanie potrawy jest bardzo łatwe. Tak jak większość potraw kuchni śląskiej opartych na ziemniakach, warto robić je na konkretnych odmianach. Najlepsze do klusek i do ciapkapusty będą ziemniaki mączyste, czyli o wysokiej zawartości skrobi. W sklepach i marketach należy szukać warzyw oznaczonych literami BC i C. Resztę wyjaśnimy w przepisie. Będzie łatwo, tanio i naprawdę przepysznie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

Idealny do żeberek, kotletów i golonki. Jak zrobić śląski panczkraut?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany,
  • ok. 500-700 g swojskiej kiszonej kapusty,
  • 1 niewielka cebula,
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
  • łyżka smalcu
  • opcjonalnie: 100 g wędzonego boczku.

Panczkraut - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie, dla aromatu możesz dodać listek laurowy i dwa ząbki czosnku. Kiedy ziemniaki się gotują, zajmij się kapustą. Możesz ją opłukać, ja jednak wolę, gdy jest kwaśniejsza.
  2. Kapustę dość drobno przesiekaj, odciśnij z soku (sok zachowaj lub po prostu wypij "dla zdrowotności"). Następnie przełóż kapustę do garnka, zalej wodą na "dwa palce" i dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Ugotuj do miękkości.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź i utłucz. Cebulę podsmaż na złoto na smalcu. W tym czasie możesz podsmażyć także boczek, jeśli go używasz.
  4. Do ziemniaków dodaj ugotowaną kapustę, podsmażoną cebulę oraz boczek. Dopraw do smaku przyprawami, wymieszaj i utłucz praską na gładką, gęstą masę - danie powinno mieć kremową konsystencję. Opcjonalnie podsmaż panczkraut na odrobinie smalcu, żeby dodać swojskiego aromatu. 

Panczkarut możesz doprawić majerankiem, a żeby uniknąć możliwych wzdęć lub nieprzyjemności trawiennych, polecam dodać odrobinę kminku. Pamiętaj jednak, że przepis to tylko wskazówka i jeśli lubisz klasyczne potrawy, zawsze tę klasykę możesz nagiąć w stronę swoich upodobań. Podobno niektórzy do ciapkapusty dodają starte kwaśne jabłko, a moja ciocia łyżkę powideł. Może to będą też twoje ulubione dodatki?

Więcej o: