Panczkraut to danie, które pochodzi z kuchni śląskiej i niemieckiej i przez niektórych znane jest pod nazwą ciapkapusty. To właśnie ziemniaki i kapusta odgrywają tu główne role, ważne są także przyprawy, które podkręcają całość i wydobywają ukryte smaki i aromaty. To wymarzony dodatek do smażonych żeberek, wolno gotowanej golonki i wszelkich kotletów, a wykonanie potrawy jest bardzo łatwe. Tak jak większość potraw kuchni śląskiej opartych na ziemniakach, warto robić je na konkretnych odmianach. Najlepsze do klusek i do ciapkapusty będą ziemniaki mączyste, czyli o wysokiej zawartości skrobi. W sklepach i marketach należy szukać warzyw oznaczonych literami BC i C. Resztę wyjaśnimy w przepisie. Będzie łatwo, tanio i naprawdę przepysznie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem
Idealny do żeberek, kotletów i golonki. Jak zrobić śląski panczkraut?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystej odmiany,
- ok. 500-700 g swojskiej kiszonej kapusty,
- 1 niewielka cebula,
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
- łyżka smalcu
- opcjonalnie: 100 g wędzonego boczku.
Panczkraut - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie, dla aromatu możesz dodać listek laurowy i dwa ząbki czosnku. Kiedy ziemniaki się gotują, zajmij się kapustą. Możesz ją opłukać, ja jednak wolę, gdy jest kwaśniejsza.
- Kapustę dość drobno przesiekaj, odciśnij z soku (sok zachowaj lub po prostu wypij "dla zdrowotności"). Następnie przełóż kapustę do garnka, zalej wodą na "dwa palce" i dodaj ziele angielskie i listki laurowe. Ugotuj do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedź i utłucz. Cebulę podsmaż na złoto na smalcu. W tym czasie możesz podsmażyć także boczek, jeśli go używasz.
- Do ziemniaków dodaj ugotowaną kapustę, podsmażoną cebulę oraz boczek. Dopraw do smaku przyprawami, wymieszaj i utłucz praską na gładką, gęstą masę - danie powinno mieć kremową konsystencję. Opcjonalnie podsmaż panczkraut na odrobinie smalcu, żeby dodać swojskiego aromatu.
Panczkarut możesz doprawić majerankiem, a żeby uniknąć możliwych wzdęć lub nieprzyjemności trawiennych, polecam dodać odrobinę kminku. Pamiętaj jednak, że przepis to tylko wskazówka i jeśli lubisz klasyczne potrawy, zawsze tę klasykę możesz nagiąć w stronę swoich upodobań. Podobno niektórzy do ciapkapusty dodają starte kwaśne jabłko, a moja ciocia łyżkę powideł. Może to będą też twoje ulubione dodatki?