Może brzmi biednie, ale smakuje świetnie. Na Śląsku każdy zna tę zupę

Kuchnia śląska to mnóstwo smaków i aromatów. Przenikają się smaki polskie, niemieckie i czeskie, ale każdy, kto tam się urodził lub bywał, na pewno zna smak tej zupy. Były nawet o niej piosenki, a podstawą jest chleb i "tłuste".

Mmmm, wodzionka. Suchy chlyb i wody szklunka...Kto zna tę piosenkę? A kto zna ten przepis na zupę? Jeśli nie znacie klasycznego przepisu na śląską wodzionkę, zaraz zobaczycie, że z tanich składników można zrobić  fantastyczną zupę. Jak zrobić wodzionkę? Jak masz trochę chleba i boczku albo smalcu, masz zupę jak ze Śląska w latach PRL.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę dyniową

Wodzionka - przepis na zupę z niczego

  • 5-6 kromki czerstwego pieczywa,
  • ok. 2 l wody,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki smalcu, najlepiej domowego ze skwarkami,
  • sól, pieprz, przyprawa w płynie

Sposób wykonania:

  1. Chleb pokrój na kawałki lub rozerwij w dłoniach. Przełóż do talerzy.
  2. W garnku zagotuj wodę z posiekanym czosnkiem oraz smalcem. Wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Nie może zabraknąć soli i pieprzu, to najprostsze i najlepsze przyprawy.
  3. Wodą zalej pokruszone pieczywo i opcjonalnie udekoruj posiekaną natką lub koperkiem.

Wskazówka: Zamiast samego smalcu, polecam wytopić wędzony boczek lub podgardle. Takie skwarki w zupie będą przepyszne i świetnie podkręcą smak zupy z chleba.

Więcej o: