Kuchnia śląska to mnóstwo smaków i aromatów. Przenikają się smaki polskie, niemieckie i czeskie, ale każdy, kto tam się urodził lub bywał, na pewno zna smak tej zupy. Były nawet o niej piosenki, a podstawą jest chleb i "tłuste".
Fanfo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Mmmm, wodzionka. Suchy chlyb i wody szklunka...Kto zna tę piosenkę? A kto zna ten przepis na zupę? Jeśli nie znacie klasycznego przepisu na śląską wodzionkę, zaraz zobaczycie, że z tanich składników można zrobić fantastyczną zupę. Jak zrobić wodzionkę? Jak masz trochę chleba i boczku albo smalcu, masz zupę jak ze Śląska w latach PRL.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę dyniową
Wodzionka - przepis na zupę z niczego
5-6 kromki czerstwego pieczywa,
ok. 2 l wody,
5 ząbków czosnku,
2 łyżki smalcu, najlepiej domowego ze skwarkami,
sól, pieprz, przyprawa w płynie
Sposób wykonania:
Chleb pokrój na kawałki lub rozerwij w dłoniach. Przełóż do talerzy.
W garnku zagotuj wodę z posiekanym czosnkiem oraz smalcem. Wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Nie może zabraknąć soli i pieprzu, to najprostsze i najlepsze przyprawy.
Wodą zalej pokruszone pieczywo i opcjonalnie udekoruj posiekaną natką lub koperkiem.
Wskazówka: Zamiast samego smalcu, polecam wytopić wędzony boczek lub podgardle. Takie skwarki w zupie będą przepyszne i świetnie podkręcą smak zupy z chleba.