Szpajza - przepis na śląski deser z nutą swojskiego trunku. Kremową konsystencję zapewni jeden składnik

Kuchnia śląska słynie ze swojskich rarytasów, jednak ten deser bije wszystkie rarytasy na łopatki. Mowa tu o szpajzie, czyli delikatnym i puszystym kremie przygotowanym z jaj, bakalii i odrobinie mocnego trunku. Przepis jest banalnie prosty, a efekt smaczny i spektakularny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Śląski deser szpajza to prostota smaków, która niemal zawsze wypada obłędne. Spektakularny, warstwowy przysmak jest puszysty niczym chmurka, jednak w składzie znajdziemy odrobinę trunku, która wyśmienicie przełamuje słodycz kremu. Sekretem smaku są swojskie składniki i ubijanie masy bez pośpiechu!

Szpajza - śląski rarytas w słodkiej odsłonie

Szpajza to śląski deser, który przygotowywany jest na bazie jajek. Puszysty krem i idealną strukturę zapewnia odrobina żelatyny, z kolei obłędny smak to rozmaite dodatki. Mowa tu o kakao, orzechach, rodzynkach czy migdałach, a także odrobinie trunku np. wódce. 

Do przygotowania regionalnego rarytasu potrzebujemy świeże, swojskie jajka - ponieważ wykorzystujemy je na surowo, należy pamiętać o dokładnym sparzeniu. Później wystarczy przygotować zwartą, sztywną pianę z białek i stopniowo dodawać kolejne produkty. Warto jednak pamiętać o właściwej kolejności, która jest w tym wypadku gwarancją smaku i perfekcyjnej konsystencji naszego deseru

Zobacz wideo Creme brulée

Śląska szpajza, czyli jajeczny deser z odrobiną trunku 

Składniki: 

  • 5 wiejskich jajek, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 5 łyżeczek żelatyny, 
  • 2 łyżki prawdziwego kakao, 
  • pół kieliszka wódki, 
  • po łyżce orzechów, rodzynek i bakalii. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka sparzamy, a następnie oddzielamy dokładnie żółtka od białek. 
  2. Białka umieszamy w dużej misce i ubijamy je na sztywną pianę. Wówczas dodajemy kolejno pięć żółtek, cukier i nadal miksujemy na wysokich obrotach. Do tak przygotowanej masy wlewamy żelatynę rozpuszczoną w szklance wody. Ponownie miksujemy do połączenia składników. 
  3. Do masy jajecznej dodajemy wódkę, orzechy i pozostałe bakalie. Na koniec wsypujemy kakao i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia się składników. 
  4. Wskazówka - jeśli chcemy zyskać dwa kolory masy, połowę przekładamy do miski i dodajemy kakao. Wówczas możemy estetycznie przekładać krem, tworząc w szklanych naczyniach ładny efekt. 
  5. Szpajzę przekładamy do estetycznych salaterek lub szklanych kieliszków. Chłodzimy w lodowce przez około dwie godziny i gotowe!
  6. Śląski deser możemy podać z wiśniami z kompotu, orzechami lub świeżymi owocami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA