Mięciutkie bułeczki drożdżowe. Tak pyszne, że przestaniesz kupować w piekarni
Link został skopiowany
Mięciutkie bułeczki drożdżowe. Tak pyszne, że przestaniesz kupować w piekarni
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Czy jest coś lepszego niż pachnące, cieplutkie, pyszne domowe bułeczki? No, może wygrana na loterii. Jednak o wygranej decyduje łut szczęścia, a pyszne bułeczki drożdżowe możesz mieć o każdej porze dnia i nocy, kiedy tylko najdzie cię ochota. Jak się za nie zabrać? To łatwe jak wiązanie sznurowadeł, wystarczy wiedzieć, co po kolei robić.
Robyn Mackenzie /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nie wiem, czy wśród nas znajdzie się chociaż jedna osoba, która na myśl o świeżutkim, domowym, pachnącym pieczywie się nie rozmarzy. Już sam zapach sprawia, że ślinka cieknie, a hormony szczęścia szaleją w naszych ciałach. Jeżeli dotychczas raczyłeś się jedynie bułkami z piekarni lub z marketów, to po spróbowaniu tych bułeczek zdasz sobie sprawę, że są o niebo lepsze. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, bułeczki cudownie rosną, są delikatne i możesz dodawać do nich, co tylko chcesz. Oto przepis, który pokocha cała twoja rodzina.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Domowe bułeczki drożdżowe. Tak pyszne, że przestaniesz chodzić do piekarni
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typ 450 lub 500,
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
25 g świeżych drożdży,
100 g masła,
2 jajka,
2 płaskie łyżki cukru,
odrobina soli,
opcjonalnie: ulubione nasiona, zioła, oliwki itp.
Domowe bułeczki drożdzowe - sposób wykonania:
Tak jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków, zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru. Rozetrzyj drożdże z cukrem i dodaj część letniego mleka (ok. 100 ml). Całość wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn pracuje, rozpuść masło w rondelku i pozostaw je do ostudzenia.
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej rozczyn, roztopione masło, resztę mleka, resztę cukru, wbij jajka i całość energicznie zagnieć. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Kiedy osiągniesz już odpowiednią konsystencję ciasta, uformuj z niego kulę i przykryj miskę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto zdecydowanie powiększyło swoją objętość, ponownie je zagnieć, dodaj ulubione dodatki i podziel na 15 części (lub tyle, ile chcesz mieć bułeczek) i formuj dłońmi kulki.
Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na ok. 50 minut. Powinny podwoić swoją objętość, jeśli zaczną się stykać, nie przejmuj się.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gorące bułeczki ostudź na kratce.