Przepis na bułeczki maślane. Nie zostanie po nich nawet pół okruszka
Link został skopiowany
Piekarze mogą się od ciebie uczyć. Po tych maślanych bułeczkach nie zostanie pół okruszka
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Nie ma co ukrywać - wszyscy uwielbiamy świeżutkie, pachnące pieczywo i kiedy na mieście poczujemy zapach unoszący się w okolicach piekarni, po prostu musimy wejść i kupić kilka ciepłych bułeczek. Jeśli jednak masz daleko do piekarni lub lubisz zrobić od czasu do czasu coś samodzielnie, mamy najlepszy na świecie przepis na maślane bułeczki. Kiedy dasz je swoim bliskim do spróbowania, na dobre zapomną, jak wyglądała droga do piekarni.
chaechaebyv /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Bułeczki maślane są pyszne zawsze i wszędzie i chociaż najbardziej kojarzą nam się ze śniadaniami, nic nie stoi na przeszkodzie, by taką bułę grubo posmarowaną konfiturą i popitą kubkiem kakao wsunąć wieczorem. Tylko zanim te bułeczki zjemy, trzeba je oczywiście upiec, a to łatwiejsze, niż może się na pierwszy rzut oka wydawać. Jak zrobić najlepsze bułeczki maślane? Najpierw zadbaj o typ mąki - najlepsze będą typy niskiego przemiału z dużą ilością glutenu. Kolejną ważną rzeczą jest mleko, a dokładniej temperatura. Jeśli temperatura mleka będzie wyższa niż 25 stopni, drożdże tego nie przeżyją. Reszta jest bardzo prosta i intuicyjna.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Przepis na maślane bułeczki. Te z piekarni mogą się schować i wstydzić
Składniki:
0,6 kg mąki pszennej typ 450 lub 500,
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
30 g świeżych drożdży,
100 g masła,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.
Domowe bułeczki maślane - sposób wykonania:
Bułeczki maślane, tak jak większość drożdżowych wypieków, zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru. Rozetrzyj drożdże z cukrem i dodaj odrobinę letniego mleka. Całość wymieszaj i odstaw, by drożdże zaczęły pracować. Kiedy rozczyn pracuje, rozpuść masło w rondelku i pozostaw je do ostudzenia.
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie wlej rozczyn, roztopione masło, resztę mleka, resztę cukru, wbij jajka i całość energicznie zagnieć. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Kiedy osiągniesz już odpowiednią konsystencję ciasta, uformuj z niego kulę i przykryj miskę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Kiedy ciasto zdecydowanie powiększy swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 15 części (lub tyle, ile chcesz mieć bułeczek) i formuj dłońmi kulki.
Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na ok. 30 minut. Powinny podwoić swoją objętość. Jeśli zaczną się stykać, nie przejmuj się.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją góra-dół. Gorące bułeczki ostudź na kratce.
Wskazówka: Swoje maślane bułeczki możesz podkręcać na różne sposoby. Podczas wyrabiania ciasta możesz dodać pokruszoną mleczną lub deserową czekoladę, ulubione bakalie, kandyzowane owoce lub suszoną żurawinę.