Gdzie wyrzucić chleb? Minęło tyle lat od wprowadzenia segregacji, a Polacy wciąż popełniają ten błąd

Gdzie wyrzucać chleb? Co z innymi wypiekami? Jak dbać o środowisko i być eko? Podpowiadamy, jak właściwie segregować śmieci i jak wykorzystać czerstwe pieczywo.

W dzisiejszych czasach jedną z kluczowych kwestii jest segregowanie odpadów. Środowisko naturalne bardzo cierpi w wyniku działalności człowieka, która przez lata nie uwzględniała tego zagadnienia. Dlatego nawet prawidłowe wyrzucenie chleba ma ogromne znaczenie.

Zobacz wideo Co się dzieje z naszymi śmieciami? Gazeta.pl z wizytą w sortowni BYŚ

Gdzie wyrzucać chleb? Kilka informacji na temat rodzajów odpadów

Gdzie wyrzucać chleb? A inne śmieci? To wbrew pozorom niebagatelne kwestie, zwłaszcza jeśli chcemy dbać o środowisko. W dzisiejszych czasach jest moda na ekologię, ale to dobrze, bo przez lata zaniedbań w tym zakresie, przypłacamy to własnym zdrowiem i stanem środowiska. Dlatego też wyrzucanie śmieci do właściwych kubłów jest bardzo ważne, bo umożliwia późniejsze przetwarzanie odpadów.

Gminy mają swoje własne podziały na rodzaje odpadów i kolory koszy, ale przede wszystkim wyróżnić możemy:

  1. żółte na tworzywa sztuczne i metale, czyli np. na: butelki i pojemniki plastikowe, kartony po mleku i napojach, folię aluminiową, nakrętki, kapsle, puszki;
  2. czarne, czyli tzw. zmieszane np. na: artykuły higieniczne jak podpaski czy pampersy, brudne kartony, paragony, a także wszystko to, co nie pasuje do innych kubłów i nie jest niebezpieczne, toksyczne;
  3. niebieskie na papier, np. na: pudełka kartonowe i papierowe, karton, gazety, papier biurowy, makulaturę;
  4. brązowe na bio, np. na: odpady pochodzenia roślinnego, trociny, drobne gałęzie i fragmenty roślin, resztki jedzenia bez produktów pochodzenia zwierzęcego;
  5. zielone na szkło, np. na: słoiki, szklane butelki, szklanki.

Gdzie wyrzucać suchy chleb?

Przede wszystkim warto się zastanowić, czy rzeczywiście musimy go wyrzucić? Czasem bowiem jest on już bardzo czerstwy, ale dalej zdatny do spożycia. Zamiast więc zastanawiać się, gdzie wyrzucać suchy chleb, warto przemyśleć inne opcje.

Z części przesuszonego pieczywa da się zrobić tzw. bułkę tartą, którą można z powodzeniem wykorzystać do innych potraw jako panierkę. Dobrze jest też unikać sytuacji, w których jakakolwiek żywność, w tym chleb, miałyby się popsuć czy właśnie przestać być zdatne do spożycia. W tym celu warto wykorzystać możliwości zamrożenia nadmiaru żywności - w tym właśnie pieczywa.

Gdzie wyrzucać stary chleb, czyli co jeszcze można z nim zrobić?

Dobra jest też polityka tzw. zero waste. W ten sposób powstaje bowiem wiele interesujących pomysłów. Nie ma więc co pytać, gdzie wyrzucić stary chleb, a trzeba się zastanowić, jak ponownie go wykorzystać.

Jedną z takich możliwości jest pocięcie kromek chleba na drobną kostkę i wysuszenie w piekarniku tak, by powstały z tego maleńkie grzanki. Taki dodatek bardzo dobrze sprawdzi się np. do zupy krem.

Kolejną możliwością jest poukładanie kromek czerstwego chleba na papierze do pieczenia. Należy je posmarować masłem i położyć na nich np. plasterek szynki, pomidora i sera, a następnie posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na kilka minut, by chleb się zrumienił, a ser stopił.

Inna możliwość to np. opieczenie takich kromek w tosterze, a następnie posmarowanie ich miodem lud dżemem.

A jeśli już trzeba, to gdzie wyrzucać pieczywo?

Możliwa jest jednak sytuacja, że niestety nie da się już nic zrobić z czerstwym chlebem. Kiedy to będzie miało miejsce? Gdy np. spleśnieje, co może być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Takiego chleba nie wolno już jeść. Gdzie wyrzucać pieczywo w takich sytuacjach? Najlepiej użyć do tego pojemnika na bio odpady. Jeśli jednak chleb jest posmarowany masłem, należy wyrzucić go do odpadów zmieszanych.

Segregacja śmieci - gdzie chleb?

Tak więc podsumowując, powiedzieć można, że jedną z ważniejszych rzeczy w dzisiejszych czasach jest segregacja śmieci

A jak uniknąć konieczności wyrzucania chleba? Należy przechowywać go we właściwy sposób. Przede wszystkim nie powinien on mieć dostępu do wilgoci. Miejsce jego przechowywania nie powinno też być chłodne, a w temperaturze pokojowej. Nie można też przesadzić w drugą stronę, czyli wystawiać na słońce. Pieczywo powinno być też w chlebaku, który zapewnia cyrkulację powietrza - nie musi być drewniany czy bambusowy. Należy go też myć, by pozbywać się ewentualnych bakterii i grzybów. Nie jest dobrym wyjściem trzymanie pieczywa w foliowej torebce, która nie zapewnia przepływu powietrza, zatrzymuje wilgoć i sprzyja rozwojowi pleśni.

Zobacz też: Gdzie wyrzucić skorupki od jajek? Wykorzystaj je ponownie! Przydadzą się na uciążliwy wiosenny problem

Więcej o: