Gdzie wyrzucać chleb? Jak poprawnie segregować śmieci? Sprawdź, co robić ze starym pieczywem

Nie wiesz, gdzie wyrzucać chleb? Segregacja odpadów może niekiedy sprawiać problemy. Dowiedz się, co robić z suchym chlebem i innym pieczywem, które jest już po terminie przydatności do spożycia.

Segregacja śmieci – gdzie chleb?            

Ważną czynnością, umożliwiającą realne dbanie o naszą planetę i środowisko, jest segregacja śmieci. Gdzie jednak wyrzucać chleb? Wiele pojemników na odpady może nie ułatwiać sprawy segregowania i pozbywania się odpadków spożywczych, wśród których często znajdują się zeschnięte bochenki, niezjedzone bułki czy inne wyroby, wypiekane z mąki, wody i soli. Nieobłożone niczym pieczywo możesz więc śmiało wyrzucać do brązowego pojemnika na bioodpady, przeznaczonego na produkty pochodzenia roślinnego (z takich właśnie produktów wytwarzany jest chleb). Do kontenera bio możesz ze spokojem wyrzucać zarówno czerstwy, jak i spleśniały czy przeterminowany chleb.

Przed umieszczeniem pieczywa w pojemniku bio pamiętaj jednak, by wyjąć je najpierw z foliowych torebek czy innych opakowań wykonanych z plastiku, które powinny trafić do kontenera przeznaczonego na plastik.

Gdzie wyrzucać pieczywo? Kolejna ważna sprawa!

Gdzie wyrzucać pieczywo, które wcześniej zostało posmarowane masłem, obłożono je wędliną bądź innymi produktami spożywczymi? Niedojedzone kanapki, przyniesione przez pociechy ze szkoły czy nadprogramowe kanapki po imprezie, czyli resztki pieczywa, przygotowane z wykorzystaniem produktów pochodzenia zwierzęcego (sera, szynki, wędzonego łososia czy pasty z makreli), należy zawsze wyrzucać do pojemnika na odpady zmieszane.    

Zobacz wideo Co się dzieje z naszymi śmieciami? Gazeta.pl z wizytą w sortowni BYŚ

Gdzie wyrzucać stary chleb. O czym jeszcze trzeba pamiętać? 

Skoro wiesz już, gdzie wyrzucać stary chleb, zapamiętaj koniecznie, czego nie możesz robić z niezjedzonym pieczywem. Pod żadnym pozorem nie dokarmiaj nim ptaków – kaczek, łabędzi, wróbli czy gołębi. Chleb, bogaty w węglowodany i zawierający w sobie sporo soli, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia wygłodniałych zwierząt, które chętnie zjadają rzucane im okruszki.

Gdzie wyrzucać suchy chleb? Co zrobić, by ograniczyć marnowanie pieczywa?  

Gdzie wyrzucać stary chleb? Zawsze do odpowiedniego pojemnika bio (kiedy nie jest niczym obłożony) bądź do odpadów zmieszanych (jeśli został przygotowany z wędliną, masłem czy innymi produktami pochodzenia zwierzęcego). Warto jednak wyrobić sobie dobre nawyki, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności:

  • Staraj się kupować mniej – rób zakupy z głową i nie kupuj pieczywa na zapas;
  • Nadmiar pieczywa możesz z powodzeniem mrozić, by przedłużyć termin jego przydatność do spożycia;
  • Nadwyżką kupionego pieczywa możesz podzielić się z rodziną czy sąsiadami;
  • Resztki suchego chleba możesz wykorzystać, robiąc z niego pyszne grzanki – idealny dodatek do zup. Zeschnięte bułki świetnie natomiast nadają się na bułkę tartą.

Zobacz też: Gdzie wyrzucić karton po mleku? To wcale nie jest takie oczywiste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.