Ważną czynnością, umożliwiającą realne dbanie o naszą planetę i środowisko, jest segregacja śmieci. Gdzie jednak wyrzucać chleb? Wiele pojemników na odpady może nie ułatwiać sprawy segregowania i pozbywania się odpadków spożywczych, wśród których często znajdują się zeschnięte bochenki, niezjedzone bułki czy inne wyroby, wypiekane z mąki, wody i soli. Nieobłożone niczym pieczywo możesz więc śmiało wyrzucać do brązowego pojemnika na bioodpady, przeznaczonego na produkty pochodzenia roślinnego (z takich właśnie produktów wytwarzany jest chleb). Do kontenera bio możesz ze spokojem wyrzucać zarówno czerstwy, jak i spleśniały czy przeterminowany chleb.
Przed umieszczeniem pieczywa w pojemniku bio pamiętaj jednak, by wyjąć je najpierw z foliowych torebek czy innych opakowań wykonanych z plastiku, które powinny trafić do kontenera przeznaczonego na plastik.
Gdzie wyrzucać pieczywo, które wcześniej zostało posmarowane masłem, obłożono je wędliną bądź innymi produktami spożywczymi? Niedojedzone kanapki, przyniesione przez pociechy ze szkoły czy nadprogramowe kanapki po imprezie, czyli resztki pieczywa, przygotowane z wykorzystaniem produktów pochodzenia zwierzęcego (sera, szynki, wędzonego łososia czy pasty z makreli), należy zawsze wyrzucać do pojemnika na odpady zmieszane.
Skoro wiesz już, gdzie wyrzucać stary chleb, zapamiętaj koniecznie, czego nie możesz robić z niezjedzonym pieczywem. Pod żadnym pozorem nie dokarmiaj nim ptaków – kaczek, łabędzi, wróbli czy gołębi. Chleb, bogaty w węglowodany i zawierający w sobie sporo soli, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia wygłodniałych zwierząt, które chętnie zjadają rzucane im okruszki.
Gdzie wyrzucać stary chleb? Zawsze do odpowiedniego pojemnika bio (kiedy nie jest niczym obłożony) bądź do odpadów zmieszanych (jeśli został przygotowany z wędliną, masłem czy innymi produktami pochodzenia zwierzęcego). Warto jednak wyrobić sobie dobre nawyki, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności:
Zobacz też: Gdzie wyrzucić karton po mleku? To wcale nie jest takie oczywiste