Sprawdź koniecznie, gdzie wyrzucać skorupki od jajek. Segregacja odpadków jest jednym z prostych sposobów, umożliwiających dbanie o naszą planetę, dlatego każdy powinien o niej pamiętać. Jajka należą do produktów, które wyjątkowo często goszczą w naszych kuchniach. Z ich pomocą można przygotować wiele dań, jak i pysznych deserów, dlatego nie ma co się dziwić, że są tak często wykorzystywane podczas gotowania.
Co jednak zrobić ze skorupkami, które zostają po zużytych jajkach? Jeśli chcesz je wyrzucić, pamiętaj, by umieścić je w przeznaczonym do tego kontenerze. Skorupki jajek powinny zawsze trafiać do kosza na bioodpady (brązowy pojemnik na śmieci). Skorupki, zarówno po jajkach surowych, jak i gotowanych, są bogate w wapń i inne składniki mineralne, dlatego mogą zostać ponownie wykorzystane jako nawóz do użyźniania gleby.
Pamiętaj o segregacji odpadków i umieszczaj w odpowiednim śmietniku wszystkie odpadki domowe, w tym również skorupki od jajek. Skoro wiesz już, gdzie wyrzucać takie odpadki, przekonaj się również, w jaki sposób możesz ponownie wykorzystać skorupki po zużytych jajkach.
Wykorzystaj ponownie skorupki po jajkach i zrób z nich malutkie doniczki, idealne dla kiełkujących roślin. Aby uzyskać ekologiczną doniczkę, zrób w jajku niewielki otwór. Następnie opłucz wnętrze skorupki. Puste skorupki po jajkach umieść w tekturowej wytłaczance na jajka i postaw ją w słonecznym miejscu. Skorupki wypełnij ziemią do ziół i warzyw, umieść w skorupce nasionko, które będzie mogło pobierać ze skorupki cenny wapń. Gdy roślinki zaczną kiełkować, przesadź je wraz ze skorupkami do większych doniczek.
W "doniczkach" ze skorupki możesz również wysiać rzeżuchę lub owies na Wielkanoc. W ten prosty sposób zyskasz ekologiczną i bardzo uroczą dekorację na świąteczny stół.
Zobacz też: Gdzie wyrzucić zepsute jedzenie? Wiele osób wciąż popełnia duży błąd podczas segregacji żywności