Mizeria to może być coś więcej niż ogórki i śmietana? Tak, ten zaskakujący składnik zwali cię z nóg

Mizeria to smak lata i dzieciństwa. Lekka, orzeźwiająca surówka pasuje do większości dań obiadowych i idealnie komponuje się z grillowanymi potrawami. Wielu z nas przyrządza ją w tradycyjny sposób, ale największy nawet klasyk z czasem może się znudzić. Dodaj ten nieoczywisty składnik i wynieś mizerię na wyższy poziom.

Dawniej przygotowywano ją z dodatkiem mleka, ponieważ było tańszym rozwiązaniem. Dziś domowe sałatki ogórkowe zdominowała śmietana 18-procentowa. Choć mizeria nazwę bierze od ubogiego dania, to nie musi takim pozostać. Zaskocz rodzinę tym zaskakującym składnikiem i zobacz, jak pokochają mizerię w nowej odsłonie.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Mizeria na wiele sposobów

Najlepiej smakuje ze śmietaną, która choć smaczna, nie jest zbyt dietetyczna. Dlatego niektórzy dodają do mizerii jogurt naturalny, jogurt grecki, kefir lub zsiadłe mleko. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie mizerii bez oleju, octu, soku z cytryny, czosnku czy drobno posiekanej cebuli albo dymki. Można znaleźć również przepisy, gdzie mizeria urozmaicona jest szczypiorkiem, miętą, koperkiem lub natką pietruszki.

Mizeria - prosta surówka, którą przygotujesz krok po kroku

Kolejność przygotowania ma ogromne znaczenie. Jeżeli wlejemy śmietanę do nieprzyprawionych ogórków i dopiero później dodamy soli oraz pieprzu, mizeria będzie mocno rozwodniona. Dodatkowo straci swoje walory smakowe. Dobrym początkiem będzie cienko pokroić ogórki, posolić je, wymieszać i ostawić na 10 do 15 minut. Po tym czasie ponownie należy je wymieszać i odcisnąć z nadmiaru wody. Po takim zabiegu bez żadnych obaw możesz polać warzywa śmietanowym sosem.

W kuchni zawsze warto próbować czegoś nowego, a nuż nieznana dotąd wersja znanego i lubianego dania wejdzie na wyższy poziom i zdobędzie serca domowników? Do mizerii dodaj białą część pora, który zapewni sałatce dodatkową chrupkość, a przyjemna ostrość warzywa zapewni sałatce wyjątkową wyrazistość. Jak zrobić? 

Przepis na mizerię z porem - danie, które zrobisz w mgnieniu oka

Składniki, bez których nie obejdzie się mizeria:

  • Kawałek pora
  • Ogórek świeży
  • Jogurt naturalny bądź śmietana
  • Sól i pieprz
  • Koperek 

Ogórka można obrać lub zostawić ze skórką według uznania. Kroimy go na cienkie plastry, przekładamy do miseczki i przyprawiamy solą. Czekamy 10-15 minut i odsączamy zebraną wodę. Następnie siekamy drobno pora, przekładamy na sitko i przelewamy gorącą wodą, a po tym łączymy całość z wcześniej przygotowanym ogórkiem. Do miski wlewamy jogurt naturalny i całość mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.