Nie każdy to robi, przez co mizeria wychodzi mdła. Moja babcia na szczęście doprawia ją tymi dodatkami

Mizeria wywołuje wiele kontrowersji wśród jej fanów. Jedni preferują ją na słono, inni zaś do surówki dodają także cukier. Choć w obu wersjach smakuje wyśmienicie, to warto doprawić ją jeszcze mocniej i cieszyć się wyrazistym smakiem ogórków w śmietanie. Ten smak potrafi uzależnić.

Mizeria to królowa wśród surówek i dodatków do dań. Nie oznacza to jednak, że nie warto eksperymentować z jej smakiem. Moja babcia już dawno temu przestała przygotowywać ją w tradycyjnym wydaniu, a wszyscy goście są za każdym razem zachwyceni. Wypróbuj ten przepis u siebie i przekonaj się, jak wybornie smakuje w towarzystwie tych składników. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Składniki:

  • 5-6 ogórków gruntowych,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • garść siekanego koperku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Mocno doprawiona mizeria. Ogórki w tej wersji dodadzą charakteru każdej potrawie

Ogórki dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Tak przygotowane należy zetrzeć na mandolinie w cieniutkie plastry. Jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, można zrobić to również ręcznie. Plastry ogórka przekładamy do miski, doprawiamy mocno solą, pieprzem i octem jabłkowym. Odstawiamy na ok. 15-20 minut, by ogórki puściły sok. Dzięki temu łatwiej będzie je odcedzić, a mizeria nie będzie wodnista.

Pora obieramy z liści wierzchnich, płuczemy pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż na pół. Warzywo następnie siekamy w cienkie pół talarki i odkładam do osobnej miski. W tym czasie odcedzamy ogórki i łączymy je z drobno pokrojonym porem. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Całość mieszamy i zalewamy tym mizerię. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, a na koniec posypujemy mizerię posiekanym koperkiem. Mizeria w tej wersji będzie mocno aromatyczna i z pewnością wyróżni się smakiem na tle innych dodatków. Idealnie skomponuje się z tłuczonymi ziemniakami i ulubionym mięsem lub warzywnym kotletem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.