Mizeria to królowa wśród surówek i dodatków do dań. Nie oznacza to jednak, że nie warto eksperymentować z jej smakiem. Moja babcia już dawno temu przestała przygotowywać ją w tradycyjnym wydaniu, a wszyscy goście są za każdym razem zachwyceni. Wypróbuj ten przepis u siebie i przekonaj się, jak wybornie smakuje w towarzystwie tych składników. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ogórki dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki. Tak przygotowane należy zetrzeć na mandolinie w cieniutkie plastry. Jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, można zrobić to również ręcznie. Plastry ogórka przekładamy do miski, doprawiamy mocno solą, pieprzem i octem jabłkowym. Odstawiamy na ok. 15-20 minut, by ogórki puściły sok. Dzięki temu łatwiej będzie je odcedzić, a mizeria nie będzie wodnista.
Pora obieramy z liści wierzchnich, płuczemy pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż na pół. Warzywo następnie siekamy w cienkie pół talarki i odkładam do osobnej miski. W tym czasie odcedzamy ogórki i łączymy je z drobno pokrojonym porem. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Całość mieszamy i zalewamy tym mizerię. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, a na koniec posypujemy mizerię posiekanym koperkiem. Mizeria w tej wersji będzie mocno aromatyczna i z pewnością wyróżni się smakiem na tle innych dodatków. Idealnie skomponuje się z tłuczonymi ziemniakami i ulubionym mięsem lub warzywnym kotletem. Smacznego!