Smaki dzieciństwa są nie do podrobienia. Bez względu na to ile rodzajów nowoczesnej kuchni dostępnych jest obecnie, to niemal każdy chętnie powraca do dawnych potraw. Ziemniaki z kwaśnym mlekiem sprawdzały się zwłaszcza w letnie, upalne dni. To idealny pomysł na szybki, letni obiad.
Latem dawniej dzieciaki w dużej mierze wolny czas spędzały na zabawie na świeżym powietrzu. A kiedy tylko była szansa odwiedzić dziadków na wsi i poczuć prawdziwą wolność, czas jakby stawał w miejscu. Wychodziliśmy z rodzeństwem po śniadaniu i wracaliśmy do domu po coś do picia lub, kiedy babcia wołała nas na obiad. Doskonale pamiętam smak młodych ziemniaków z koperkiem i zsiadłe mleko, świeże i naturalne. A przede wszystkim dobrze schłodzone. Dziś zdradzę wam sekret na naszą rodziną potrawę, w której znajdziecie nietypową okrasę.
Składniki:
To, co odróżnia przepis babci na ziemniaki z kwaśnym mlekiem od pozostałych wersji, to właśnie nietypowy dodatek. Do obiadu przygotowywała polewę, która na zawsze pozostała w moich wspomnieniach z dzieciństwa. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.