Dzieci obiad! Pamiętasz to danie serwowane przez babcię w upalne dni? Szybka przerwa od zabaw na podwórku

Szybki letni obiad często był pozbawiony mięsa. Zwłaszcza kiedy na dworze panował upał i nikt szczególnie nie odczuwał głodu. Wówczas przepisy babci sprawdzały się najlepiej. Nie musiała długo stać w kuchni, a my uwielbialiśmy wszystko, co przyrządzi. Przykładem są młode ziemniaki i zsiadłe mleko.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Smaki dzieciństwa są nie do podrobienia. Bez względu na to ile rodzajów nowoczesnej kuchni dostępnych jest obecnie, to niemal każdy chętnie powraca do dawnych potraw. Ziemniaki z kwaśnym mlekiem sprawdzały się zwłaszcza w letnie, upalne dni. To idealny pomysł na szybki, letni obiad.

Szukasz przepisu na szybki, letni obiad? Zrób ziemniaki ze zsiadłym mlekiem!

Latem dawniej dzieciaki w dużej mierze wolny czas spędzały na zabawie na świeżym powietrzu. A kiedy tylko była szansa odwiedzić dziadków na wsi i poczuć prawdziwą wolność, czas jakby stawał w miejscu. Wychodziliśmy z rodzeństwem po śniadaniu i wracaliśmy do domu po coś do picia lub, kiedy babcia wołała nas na obiad. Doskonale pamiętam smak młodych ziemniaków z koperkiem i zsiadłe mleko, świeże i naturalne. A przede wszystkim dobrze schłodzone. Dziś zdradzę wam sekret na naszą rodziną potrawę, w której znajdziecie nietypową okrasę.

Składniki:

  • kg młodych ziemniaków,
  • kwaśne mleko,
  • koper,
  • sól,
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • cebula,
  • boczek.

To, co odróżnia przepis babci na ziemniaki z kwaśnym mlekiem od pozostałych wersji, to właśnie nietypowy dodatek. Do obiadu przygotowywała polewę, która na zawsze pozostała w moich wspomnieniach z dzieciństwa. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na szybki, letni obiad. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki wyszoruj dokładnie pod bieżącą wodą. Nie obieraj!
  2. Podziel na połówki i gotuj w osolonej wodzie.
  3. Ugotowane młode ziemniaki w mundurkach odcedź i przełóż na talerze.
  4. Boczek posiekaj w kostkę i wrzuć na patelnię. Kiedy się zarumieni, dodaj pokrojoną drobno cebulę i smaż, aż będzie złocista.
  5. Wlej kwaśną śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Po tym czasie dodaj świeży koperek. Zestaw sos z ognia i polej ziemniaki.
  7. Zsiadłe mleko wlej do miseczek. Posyp młode ziemniaczki dodatkową porcją kopru.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.