Świeży koperek wytrzyma nawet dwa miesiące. Oto co musisz zrobić. To dziecinnie proste

Nie ma to jak młode ziemniaczki z koperkiem. Młode liście kopru ogrodowego to świetny dodatek do zup, surówek czy dań obiadowych. Najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy jego aromat unosi się w powietrzu. Spróbuj prostego patentu, który pozwoli zachować jego świeżość na parę miesięcy.

Koperek to jeden z tradycyjnych dodatków wykorzystywany w kuchni polskiej od lat. Jego intensywny aromat i lekki smak idealnie komponują się z większością dań. Kiedy jest świeży, smakuje najlepiej. Często, żeby wykorzystać go w sezonie jesienno-zimowym, suszymy go lub mrozimy. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie. Spróbuj tego patentu, a będzie świeży nawet przez dwa miesiące.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Zdrowotne właściwości koperku

Można z powodzeniem uprawiać go w ogródku, na balkonie lub w słonecznej kuchni. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, lokalne bazarki aż uginają się od świeżego koperku. Doceniany w polskiej kuchni od wielu lat, zdobył nasze serca wyjątkowym aromatem i smakiem. Jest nie tylko smaczny, ale zawiera w sobie masę cennych wartości odżywczych i witamin.

Włączenie koperku do codziennej diety zapewnia stały dopływ witamin z grupy: C, D, E, K oraz B, a także minerałów takich jak magnez, żelazo czy fosfor. Regularne spożywanie poprawia pracę jelit, wspomaga procesy trawienne, natomiast napar z koperku ma działanie uspokajające i pomaga osobom cierpiącym na bezsenność. Można go więc wykorzystać na wiele sposobów, choć najlepiej smakuje, kiedy jest świeżo zebrany w ogrodzie.

Zachowaj świeżość na dłużej

Popularnymi metodami na przechowywanie koperku jest jego mrożenie lub suszenie. Niestety oba sposoby wpływają na aromat i smak tego ziela. Pozostawiony w lodówce, szybko więdnie i nabiera brzydkiego, szarego koloru. Już po kilku dniach nadaje się jedynie do wyrzucenia. Jest jednak pewien sposób, na zachowanie świeżości na dłużej. Żeby cieszyć się aromatem nawet dwa miesiące koperku, można przechowywać go w szczelnym słoiku. 

Słoik należy dokładnie umyć, wyparzyć i poczekać aż wyschnie. W ten sposób usuwamy bakterie, które mogłyby wpłynąć na stan zamkniętego w nim koperku. Ziele również warto dokładnie przygotować. Przed zamknięciem, należy je umyć pod zimną wodą, zostawić tylko listki, a łodygi obciąć. Koperek szatkujemy na drobno, umieszczamy w słoiku i szczelnie zakręcamy wieczko. Przechowywany w ten sposób w lodówce, powinien zachować świeżość na zdecydowanie dłużej niż tylko dwa dni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.