Ma mało ości i stabilizuje cholesterol. Jedz ją zamiast schabowego

Ryby są ważnym składnikiem diety, ale Polacy wciąż jedzą ich za mało. Kiedy już jednak zdecydujemy się, by wylądowały na naszym talerzu, często sięgamy po halibuta. Okazuje się, że to dobry wybór. Ta tłusta ryba morska jest bardzo zdrowa. Pomaga ustabilizować cholesterol we krwi, jest bogatym źródłem białka i, choć jest tłusta, to ma prawie o połowę mniej kalorii niż kotlet schabowy.

Halibut zaliczany jest do tłustych ryb morskich. Żyje głównie w wodach północnej części Atlantyku, w Oceanie Spokojnym, w arktycznych okolicach Kanady oraz Grenlandii. W Europie spotyka się go w Morzu Północnym i Białym. Niezwykle rzadko na halibuta można natknąć się w Bałtyku - co do zasady jednak tam nie występuje. Rozróżnia się kilka gatunków tej ryby: czarnego, niebieskiego i białego. Różnica podyktowane są obszarem występowania, który wpływa na ubarwienie halibuta.

Zobacz wideo Zabójczy pocałunek ryby. Wędkarz niemal przypłacił go śmiercią

Halibut stabilizuje cholesterol i jest lepszy niż schabowy

Halibut jest dość często wybierany przez Polaków i jest to słuszny krok. Ryba jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka. Ma dużo witaminy A, która usprawnia pracę oczu. Znajdziemy w niej również witaminy B6, B12 oraz niacyny. Nasz organizm z mięsa halibuta czerpie także składniki mineralne: magnez, potas, selen oraz fosfor. 

Ogromnym walorem tej ryby jest duża zawartość kwasów omega-3 oraz omega-6. Ich dostarczanie organizmowi jest bardzo ważne, ponieważ zapobiegają m.in. chorobom serca i układu krążenia, pomagają stabilizować poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają poziom trójglicerydów. Ponadto kwasy Omega-6 przyspieszają gojenie się ran. 

Choć halibut jest tłustą rybą morską, to i tak zawiera prawie o połowę mniej kalorii niż tradycyjny kotlet schabowy. Ważna jest też jednak obróbka cieplna, której poddamy halibuta. Dużo korzystniejsze dla zdrowia będzie zjedzenie ryby pieczonej lub grillowanej niż smażonej. 

Halibut - jak smakuje?

Mięso halibuta jest delikatne i jędrne, ma lekko słodkawy smak. Ryba ma też niewiele ości. Najlepiej nie przesadzać z jej gotowaniem. Wystarczy jej zaledwie kilka minut. Na surowo natomiast dobrze smakuje w sushi i sashimi oraz w ceviche z sokiem z limonki, pomidorem lub ananasem.

Halibut
Halibut fotoknips / Shutterstock

Halibut - przeciwwskazania

Jak czytamy na stronie dietetycy.org.pl, choć ryba jest zdrowa, to nie wszyscy powinni ją jeść. Ze względu na obecność rtęci w mięsie halibuta (dotyczy to również innych ryb) nie należy przesadzać z jego ilością w diecie. Kobiety w ciąży powinny raczej zrezygnować z jego spożywania.

Halibut nie jest też zalecany osobom, które zmagają się ze schorzeniami nerek, ponieważ jest w nim wiele puryn. To związki organiczne, które trafiają do organizmu wraz z pożywieniem i rozkładane są do kwasu moczowego. Jeśli wszystko działa bez zarzutu i nie jest go za dużo - nerki z łatwością go usuwają. Problem zaczyna się w sytuacji, gdy jest go za dużo. Stan ten może prowadzić do hiperurykemii.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.